Nějak se mi přes svátky, kdy jsem hodně tiskl, rozjebalo Z a to celkem podivně. Nikdy to nebyla žádná sláva ale teď už to bylo moc. Na přední a zadní stěně kalibrační kostky 100x100mm mám vlnky, vypadá to, co otáčka Z, to jedna. Pravý a levý bok kostky vlnky nemá. Po chvilce bádání jsem si všiml, že se malinko hýbe pravý krokáč. Vzal jsem stovkový hodinky v držáku a skutečně, motor se kýval skoro 0,2 mm ale jen dopředu a dozadu, do stran se držel v cca 0,04 mm. Levý motor se držel všude na 0,02 mm. Tak jsem prohodil závitovky a přestěhovalo se to na druhou stranu. Zajímavý, závitovka na straně, kde není problém okometricky šmajdá, tam kde je problém se ani nehne. Ve spojce krokáč - závitovka to není. Zkusil jsem provizórium, náhradní levý držák motoru jsem uřízl aby byl nižší, namontoval ho vzhůru nohama nad pravý "šmajdající krokáč" a vodící tyč popotáhl nahoru, aby držela pouze v přidaným držáku. No a světe div se, krokáč šmajdá dál, ale vlnovky na tisku zmizely.
Tak se ptám, zda taky někoho napadlo samostatný uchycení tyčí aby se z držáku motoru nepřenášelo šmajdání na vodící tyč. U mě je to jednoznačný, přes matku se křivost závitovky nepřenese, ale přes pružnost držáku motoru jo.
Vypadá to, že zítra stejně upravím i druhou stranu a provizórium zůstane jako obvikle nejlepším a konečným řešením.
Už teď mi Rebel tiskne na Z líp, než kdykoliv před tím.
Jirka