Vážený pane Smetano,
nějak nechápu, před čím varujete čtenáře tohoto fóra.
Před tím, že Vám pravdivě a rychle odpovídám na všechny Vaše dotazy?
Před tím, že si cením své (dnes již celoroční) práce a nechci dát její výsledky zdarma na internet?
Před tím, že Vám nemohu poslat něco, co nemám, protože jsem to omylem smazal a ještě Vás o tom pravdivě informuji?
Před tím, že zjednoduším použitelnost programu jeho překladem do češtiny a tyto úpravy dále poskytuji všem zákazníkům?
Před tím, že Vám neodpovím na mail, který mi nedorazil?
Pojďme si to shrnout.
Jak sám uvádíte, reagoval jsem na Vaše emaily vždy v co nejkratší době a pokaždé jsem uváděl úplné a pravdivé informace. A to i o nešťastné náhodě se smazaným návodem, kterou jsem zavinil já, nikoliv můj kolega. Dokonce jsem Vám nabízel, že si tiskárnu můžete před jejím nákupem osobně prohlédnout, vyzkoušet a teprve pak se rozhodonout, zda si jí koupíte.
Co se zdrojových kódů k dílům tiskárny týče, tak se nedomnívám, že bych byl nějakým způsobem nucen je zveřejňovat. Každý díl tiskárny je mým osobním dílem bez toho, že bych použil kód nebo část kódu z jiného projektu. Ano, každý znak, chcete-li byte, je mým vlastním dílem a nepoužil jsem ani jeden cizí. Proto je mou svobodnou vůlí, zda zdrojové kódy zveřejním. Správně citujete z našich stránek, že vycházíme z projektu RepRap, ale to nutně nemusí znamenat, že naše tiskárna je nebo bude RepRap.
Co se licence k firmware Marlin týče, tak na stránkách projektu
Marlin se píše:
Marlin is published under the GPL license because we believe in open development. The GPL comes with both rights and obligations. Whether you use Marlin firmware as the driver for your open or closed-source product, you must keep Marlin open, and you must provide your compatible Marlin source code to end users upon request. The most straightforward way to comply with the Marlin license is to make a fork of Marlin on Github, perform your modifications, and direct users to your modified fork.
While we can't prevent the use of this code in products (3D printers, CNC, etc.) that are closed source or crippled by a patent, we would prefer that you choose another firmware or, better yet, make your own.
Z toho jasně vyplývá, že použití firmware Marlin v uzavřených projektech NENÍ zakázáno! My našim zákazníkům poskytujeme zdrojový kód, který jsme navíc proti původní verzi doplnili o překlad do českého jazyka. Tím se tato verze stává pro českého uživatele přívětivější, což můžeme označit za přínos do projektu Marlin.
Pojďme zpět k návodu. Aktuálně připravujeme návod nový, zcela přepracovaný a plný návodných obrázků. Po jeho kompletním dokončení bude veřejně dostupný pro každého zájemce o tiskárnu ke stažení bez ohledu na to, zda si tiskárnu koupí nebo ne. Klidně bych Vám zaslal ukázkovou kapitolu, ale bojím se, že ve Vašem případě to je už stejně bezpředmětné
Dále tvrdíte, že jste mi 29.8 zaslal email s připomenutím. Jistě bych Vám na něj odpověděl, ale já jsem od Vás toho dne žádný email nedostal. Tady se bohužel dostáváme do situace, kdy je to tvrzení proti tvrzení
A na závěr ještě jedna osobní otázka, která se týká Vašeho tvrzení, že jsem si z RepRapu hodně vzal, ale zpět jsem mu už nic nedal.
Jak jste na to přišel?
Víte o tom, že v Praze již třetím rokem organizuji Repraper dílnu, která je hojně navštěvovaná?
Víte o tom, že se v rámci této dílny podařilo vyřešit mhoho problémů začínajících 3D tiskařů?
Víte o tom, že jsem již dvakrát zorganizoval výstavu 3Dexpo, která je určená všem lidem se zájmem o 3D tisk?
To vše dělám ve svém volném čase a bez nároku na honorář. Opravdu jsem RepRap komunitě nic nedal?
S pozdravem
Petr Bláha