Zdravím, dovolím si trochu zneužít vlákno. Jde v podstatě o první tisky
Nedávno jsem si postavil Rebela ze stavebnice JRC a teď se teprve začínám s 3D tiskem seznamovat. Předně velká pochvala pro Rebela za skvělou tiskárnu a pro kluky z JRC za parádní stavebnici a propracovaný návod - ušetřil mi spoustu času.
Nejdříve jsem zkusil tisknout PLA, tisklo to sice pěkně, ale vždycky tak kolem té 50. vrstvy jsem narazil na zde již probíraný problém se zasekáváním v heatbrake. Po asi dvoudenním laborování jsem PLA odložil s tím, že zkusím to ABSko (Mladeč). A problém se zasekáváním zmizel. Zato se objevilo několik dalších, nových
Jednoduché kostičky (klidně i větších rozměrů) to tiskne naprosto parádně, dokonce i rozměry sedí takřka přesně. U čehokoliv byť jen trochu komplikovanějšího se objevují defekty buď v podobě takových hodně drobných světlých vyboulenin/otřepků a nebo v horším případě to vypadá jako kdyby celé vlákno chvílema vybočovalo z vrstvy, víc asi řeknou fotky:
- frog_top.jpg (60.35 KiB) Zobrazeno 4812 krát
- DSC01319.JPG (100.18 KiB) Zobrazeno 4812 krát
- DSC01317.JPG (120.93 KiB) Zobrazeno 4812 krát
Rychlostma jsem hýbal od 30 až po 100, bez efektu. Teplota obvykle 240, ale zkusil jsem jít o 10 níž (při 230 se to už moc nechtělo chytat na buildtak) a o 15 výš, taky se nezdá že by to pomohlo. Slicuju primárně Curou, všechny pokročilý parametry na default. Naslicovaný náhled v Repetieru vypadá OK, bez defektů. Už nevím, jakým směrem experimentovat
a potřeboval bych trochu nakopnout.
Při tisku semtam zaslechnu lupnutí/prasknutí. Nejdřív jsem si myslel jestli nepřeskakujou kroky extruderu, ale všimnul jsem si, že si to občas lupne i těsně před tiskem - když se nahřívá hotend a je skoro u finální teploty. Občas to udělá i když jenom nahřeju hotend a strunu protlačuju ručně - navíc pravidelně po každých cca 10cm vytlačené struny se mi zdá, že na ni vzniká bublinka, to by mohl být ten problém, netuším čím to je. Je možný že je nějaký bordel v trysce? Nebo že by struna absorbovala hodně vlhkosti (rozbalenou jí mám ale jen pár dní)? A taky nechápu, že kostky se tisknou naprosto čistě.
Díky za jakoukoliv pomoc.