Renovace 9 let starého Rebela

Renovace 9 let starého Rebela

Příspěvekod SaberCZ » 15.07.2024 21:34

Ahoj, po letech jsem se dostal k renovaci moji tiskárny. Je to V30 z roku 2015, takže má za sebou už pěkných 9 let :D

Největší problém jsou pojezdové tyče. Tehda jsem koupil tyč někde v železářství a nic si o ní ani nezjistil, což byla chyba, protože reziví a na ose X je dokonce nějaký vryp, který vznikl právě rzí a ten se přenáší do výtisku. Krom toho lineární ložiska z Číny taky nejsou žádná výhra.

Deska se mi nahřeje maximálně na 100 °C - tady nevím jestli je to samotnou deskou, elektronikou nebo zdrojem, ale věřím že to bude nejspíše ten zdroj z Číny (12V 20A - neměřeno, ale nemyslím si, že je to opravdu 20A, průřezy kabelů mám dostačující).

Dále mi prasklo sklo, takže jsem u skláře tehda kupoval nové a to sklo je prostě křivé :) Takže leveling nejsem schopný rukou udělat a celkově mě unavuje ta práce s tím sklem a lepidlem.

Hotend mám od 3Dráty (https://web.archive.org/web/20161019030328/http://3draty.cz/cs/hotend/50-hotend.html#/velikost_trysky-0_3mm). Problém je, že nejsem schopen tisknout PLA, vždy mi vznikla v hotendu kulička a ucpalo se to. Nevím co vše jsem už zkoušel, ale zkoušel jsem toho fakt hodně, abych to opravil a stejně to nepomohlo. Moje tehdejší jediná naděje byla teflonová vložka. Nevím ale jestli se tam dá nějak dodělat, neměl jsem motivaci rozebírat celý hotend a tak jsem prostě tiskl jen ABS, které šlo perfektně.

Takže jaký je plán renovace:
- Indukčně kalené broušené tyče (líbí se mi na cncshop.cz)
- Nové kvalitní ložiska (taky cncshop.cz)
- BL Touch
- Nová elektronika a drivery (mám už doma BTT SKR V1.4 Turbo + TMC2208 V3.0 + TFT35 V3.0/E3 V3.0)
- Nové V34 díly (pokud máte tip, co z V30 je dobré vyměnit a co je zbytečné, klidně poraďte)
- MK52 bed (jsou špatné ty z Číny? Nechce se mi dávat 2500 za origo. Případně máte někdo nějaký tip klidně na jiný magnetický bed? https://www.aliexpress.com/item/1005006119842501.html)
- Zdroj 24V 15A? Tady váhám - nová elektronika umí 24V, bed se dá koupit 12 a nebo 24V, navíc bych musel ale řešit topné těleso a ventilátory, které mám na 12V teď. Za mě lepší menší proud a vyšší napětí.

Nad čím váhám:
Co udělat s tím hotendem? Chci tisknout i PLA a případně si konečně vyzkoušet další materiály. S tím současným to prostě nejde. Jsem to schopen nějak modifikovat? Třeba tou vložkou? Nebo doporučujete koupit úplně nový a případně jaký je dobrý?

Zároveň proč to tu píšu - chtěl bych vás poprosit o nějaké názory, jestli jdu správným směrem, jestli byste některé body neudělali jinak, použili něco jiného, nebo jestli byste udělali ještě něco na víc?

Přikládám foto: https://drive.google.com/drive/folders/1BQsu3KwdM2jQYKqhHEMougWPNY8fVcgg?usp=sharing

Moc děkuji za každý názor, tip a radu :)
  • 0

SaberCZ

Re: Renovace 9 let starého Rebela

Příspěvekod klobouk » 17.07.2024 23:41

Ahoj,

koukal jsem na ten tvuj plan a rozhodne to neni spatne, prosel jsem si sam necim podobnym, nakonec to dopadlo tak, ze jsem z R2 udelal R2 Switchwire klon po vzoru tiskarny Voron Switchwire. Pravda, nebyla to uprava zrovna za malo penez, ale vubec ji nelituju. Pokud Te to zajima, nejake info k tomu mam tu: viewtopic.php?f=8&t=3557 a pripadne dily a dalsi pokec v anglictine tu: https://github.com/kloboucek/r2sw

Takze kdybych mel ja osobne attacknout tvuj plan - udelal bych to nasledovne:

- Indukčně kalené broušené tyče (líbí se mi na cncshop.cz) - NE- predelej to na lineary!

- Nové kvalitní ložiska (taky cncshop.cz) - nejsou treba - chce to jen kvalitni lienary :D

- BL Touch -> Biqu Microprobe!!

- Nová elektronika a drivery (mám už doma BTT SKR V1.4 Turbo + TMC2208 V3.0 + TFT35 V3.0/E3 V3.0) - Muze byt! ja tam mam BTT SKR 1.2 PRO, ma precejen vic riditelnych vetraku, takze hotend fan nefici nonstop kdyz nemusi.

- Nové V34 díly (pokud máte tip, co z V30 je dobré vyměnit a co je zbytečné, klidně poraďte) - zalezi - pokud preskocis doporuceni drive zminena - pak urcite prejdi na v34 - napinaky, ktere na v30 nejsou jsou velke plus! Jinak tam ale nic moc extra tusim neni - sam jsem cca rok a pul zpet tento prechod resil - zacal jsem s 3d tiskem v roce 2022, kdy mi kamarad dal nefunkcni R2jku ve verzi v30... takze po rozchozeni tiskarny jsem hned zacal resit upgrady na v33/34. Takze znovu, pokud nepujdes do Switchwire klonu, urcite upgraduj dily!

- MK52 bed (jsou špatné ty z Číny? Nechce se mi dávat 2500 za origo. Případně máte někdo nějaký tip klidně na jiný magnetický bed? https://www.aliexpress.com/item/1005006119842501.html) - Urcite ano! Sam jsem presel na MK52 a PEI podlozky - je to bozi - sklo mi desne lezlo na nervy s tim neustalym patlanim lepidla a cistenim po 2-3 tiscich... otakzou pak uz jen je, po cem ten bed budes posouvat... mam v tom svem vlaknu funkcni konverzi na lineary, pokud by Te to zajimalo... opet nejake extra kacky treba. Edit: koupil jsem ten z ciny tusim od Fysetcu a nemam k nemu jedinou vyhradu!

- Zdroj 24V 15A? Tady váhám - nová elektronika umí 24V, bed se dá koupit 12 a nebo 24V, navíc bych musel ale řešit topné těleso a ventilátory, které mám na 12V teď. Za mě lepší menší proud a vyšší napětí. - Za me 24V na 100% - ja to komplet predelal... mam v tom btt pi 1.2 ktere tez krmim 24v, ano, musis koupit vetraky na 24v... ale tlacis mensi proudy pres dratarinu... celkove to tak nejak sedi lip! :-)

Co se troublu s hotendem tyce ...muze to byt spousta duvodu - vysoke retrakce, vysoke teploty, nepresne merici termistor, blbej material, malo funici hotend fan, vymenil bych toolhead napr. za Dragon Burner, co znamena, ze musis vymenit i hotend! Mozna by stacilo vymenit hotend za neco v6 compatible. Coz tusim Dragonfly od Phaetuse je, ale stejne by jsi musel resit nejake proprietarni dily na toolhead aby to sedelo vsecko dohromady s vetraky apod.

Kazdopadne, koukni linky co jsem poslal, snad to pomuze ci inspiruje k dalsim napadum... a ja pripadne rad zodpovim jakekoliv dalsi otazky.
  • 0

R2 2024 revision - heavily moded evil plastic eater viz. thread Rebel2 Voron-like skirts
Voron Trident 300x300
Voron 0.2 2020 - build in progress
klobouk

Příspěvekod mochr » 18.07.2024 06:17

byl jsem na tom stejne dva roky zpet - http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=11&t=3469

Linearni vedeni bylo super - i to nejlevnejsi ciny funguje :D, kulate tyce me prijdou prekonane.
BL touch, i original je na prd. pokud sezenes vhodny BED s magnetickou podlozkou sel bych do indukcni sondy. BLtouch zlobi i pri vyssich teplotach desky - tisk ASA ABS. proste to nefunguje dobre a docela brzo odchazi.
Novej hitech je BEACON 3D :shock:
BTT SKR - bude ok, ja mel BTT SKR Mini E3 a ta byla bozi. kdyz ji uz mas tak ji tam dej.
ja necha zdroj a bed puvodni 12V a jelo to.
daval sem jiny extruder a hotend - combo z aliexpresu Trianglelab DDE Direct Drive Extruder + Hotend V6, dneska bych sel asi do orbiteru a Dragona...
A urcite zvaz postavit to na klipperu (potreba raspberry) , ale ten system otevre netuseny moznosti a je to o level jinde.

bude to stat balik, a pak to stejne rozeberes a koupis bambuli :D
  • 0

mochr

Images: 2

Příspěvekod SaberCZ » 18.07.2024 15:19

Díky moc za vaše tipy. Za ty roky se v tom 3D tisku toho změnilo fakt hodně, takže je to pro mě docela studování teď :D No vrhl jsem se do toho proto, že jsem si řekl, že si nebudu přeci kupovat Bambulab, když mi doma leží jedna, která potřebuje jen trochu upravit a ejhle, najednou z toho zbydou asi jen motory a profily :D

Ty lineáry se mi líbí, ale cenově jsou přijatelné fakt jen ty v Číně, co máš na githubu klobouku. Každopádně jelikož tolik času nemám a chci ať to aspoň začne tisknout, tak jsem se rozhodl prvně vyřešit veškerou elektroniku a potom časem přejdu na ty osy.

Dle vašich rad jsem se mrkl na toho Dragon Burner a ten se mi líbí + i ten extruder Orbiter v2 vypadá dost dobře. Jediné kde váhám je ten hotend. Možností je více, asi nejvíce z těch dostupnějších se mi zamlouvá Phaetus Dragon Hotend SF (HF jsem četl že je spíše na větší trysky, já bych chtěl 0,4). Na který hotend bych měl mrknout? Máte nějaké zkušenosti?

Plus nevím jestli někdo už řešil - u V34 je už ten vozík na 2 části, tak snad existuje nebo se mi povede udělat nějaký adaptér na toho Dragon Burner, dokud ještě nemám ty lineáry :lol:

Jinak s tou bambuli máš určitě pravdu no :D
  • 0

SaberCZ

Příspěvekod klobouk » 20.07.2024 22:42

Ahoj,

adapter pro DB na vozik v34 bych nekde mohl mit, nekde v tom mistnim foru o te predstavbe mozna i je... a pokud ne, rad poslu. Kdyz jsem to delal, nebyl to big bang, menil jsem vsechno mozne pomalu a postupne, nejdriv probehl upgrade dilu z v30 na v33/34, pak tusim motory osy Z s integrovanyma trapezama, potom toolhead upgrade z puvodniho R2 toolheadu na DB - ja mam jinak na dvou masinach Pheatus Dragonfly s 0.4 tryskama a jsem spokojeny. Na treti mam Dragon UHF s 0.6 tryskou a s tim trosku bojuju... ale nejdriv asi vymenim extruder - zkusil jsem WristWatch, nejspis tam dam MiniSherpu, ale tohle neni Rebel2, takze zpet k tematu...

Rozhodne se priklanim k mochrove tipu prihodit raspi in the mix - dokaze to dokonce jet i na raspi zero 2 w, ale tiskarna s tim startuje 2-5 minut... ale pokud jde hodne o budget, reseni to je. Nicmene dneska se daj raspi 3b+ splasit tusim za celkem prijatelne penize. To vzdalene ovladani plus extra funkce (input shaping, pressure advance) jednoduchost uprav konfigurace je k nezaplaceni.
  • 0

R2 2024 revision - heavily moded evil plastic eater viz. thread Rebel2 Voron-like skirts
Voron Trident 300x300
Voron 0.2 2020 - build in progress
klobouk

Zpět na REBEL II