Nahral jsem do scube marlina 2.1.1. Poladil jsem akcelerace, proudy driveru, linear advance, PID kalibrace ... kalibracni kosticky pro PLA/PETG/ASA vypadaji suprove - steny krasne hladke, bez ghostingu, rozmery snad na setinku spravne. Proste pecka (prilozena fotka kostky je blbe nasvicena, ale v realu je opravdu dobra).
Tak jsem zkusil kalibracni vez na retrakce. A prisernost. Dela mi to male bloby uz na PLA, ASA trosku horsi, ale da se a PETG uplne spatne. Tak jsem zacal ladit na modre DevilDesign PLA. Teplotu zkousim 190-200 (zkusmo i uz dost nizkych 180). Retrakce jsem zkousel od 0.5 do 3. Rychlost tisku jsem zkousel od 30 do 80mm/s. Posuny mam 200mm/s. Ale porad mam bloby na testovacim vytisku. Porad (i u PLA) lehce pri prejezdu vyteka filament z trysky. Trosku se to da eliminovat z-liftem, ale ani tak nedostahuju tak krasnych vytisku, jako je videt na internetu pri kalibraci retrakce (bloby tam jsou porad). Zkousel jsem ruzne kombinae s wipe, retrakce pri zmene vrstvy apod.
Mam 2 slicery - prusaslicer 2.5.0 a Simplify3D 4.0.0. A ted to zajimavejsi. Kdyz ten samy objekt necham vyslicovat stejnym nastavenim (rychlost, teplota, retrakce, wipe, nasobic extruze, ...), pouziju stejne start gcody, tak vysledek je pomerne ruzny - jak z poctu blobu, tak z kvality tisku.
Prusaslicer: vytisk ma bloby hodne znatelne, ale jinak je vytisk konstantni, vrstvy krasne na sebe navazuji. Cekovy vysledek nic moc.
S3D:vytisk ma blobu mene (az temer zadne), ale vrstvy jsou nekonstatni, ale krasne spojene jsou take.
Vice je videt z fotek. Vlevo je vzdy slicovano v S3D, pravo PrusaSlicer. Vezicky maji prumer cca 4mm (nevypada to v realu tak uplne blbe - tohle je dost nazvetsovane). Velikost vrstvy 0.2.
Je to normalni, ze ma PrusaSlicer vs S3D tak zasadni rozdil pri tisku? Pokud bych se v PrusaSliceru dokazal zbavit tech blobu (nebo je omezit na vysledek S3D) tak budu spokojeny. Vytisknul jsem uz desitky kalibracnich vytisku s ruznou kombinaci parametru, ale blbou se ne a ne zbavit
- 1.png (485.76 KiB) Zobrazeno 37790 krát
- 2.png (297.68 KiB) Zobrazeno 37790 krát
- 3.png (454.74 KiB) Zobrazeno 37790 krát
- 4.png (720.99 KiB) Zobrazeno 37790 krát
- 5.png (624.65 KiB) Zobrazeno 37790 krát
- cube.png (326.18 KiB) Zobrazeno 37790 krát