Protoze se puvodni tema vydalo divnym smerem, a soucasne je to opravdu jiny experiment, dovolil jsem si zalozit dalsi tema.
LM8UU maji nejakou vuli. Aby ty kulicky mohly obihat, tak musi mit. Neni to moc - je to par desetinek milimetru. Pokud je zavitovka i mirne prohnuta, muze prohnuti pres tuto vuli prenaset prohnuti do X a Y dle vysky Z. S periodou stoupani zavitovky.
V ramci vyvoje v JRC jsem experimentoval s kluznymi lozisky z bronzu a fosforoveho bronzu. Nechal jsem vyrobit kluzna loziska rozmerove stejna jako LM8UU. Problem je, ze nejdou pouzit na jednu tyc dve - diky nepresnostem se dokazou zaprit tak, ze to motor neutahne. Nic neodpusti.
Experimenalne jsem to vyresil lestici pastou - coz ty loziska znicilo, ale funguje to.
Tyhle experimenty mi ale vnukly reseni stabilizace Z za rozumnou cenu.
Pokud se vymeni dve kulickova loziska v ose Z za kluzna, nebude tam zadny prostor pro prenos prohnuti zavitovek. Ty dve loziska, co jsou vedle matic. Tohle reseni je relativne levne (cca 300,- za 2ks misto 1600,- za 12ks). A libi se mi jak to funguje.
Fotil jsme to mobilem, ty kostky jsem tisk 120mm/sec a nestihlo to chladnout. Ale zajimala mne stena, ne rohy. Vrstva 0.2mm, aby byla v rezonanci se stoupanim 1mm/ot.
Potrebuju 1-2 betatestery. Pokud nemate srovnane Z-tko a poslete mi foto vytisku, tak vam poslu 2ks kluznych lozisek. Vymena je asi na 20-min. Ty kulickove se blbe vytlaci ze Z pojezdu. A vy mi poslete foto vytisku s tim samym gcode po vymene. Pokud vas bude vice nez dva, vyberu si dle sveho uvazeni dva.