od creagel » 06.09.2021 08:19
Ahoj,
zacala se mi dit takove hodne nehezka vec - zastaveni pohybu osy X. Zacalo to delat, kdyz se zkazily 2 petihodinove tisky tesne pred koncem (vzdy ve stejnem miste, bylo to vzdy kdyz osa Z byla cca 2 cm pred svym max. limitem). Vzdy uskocila osa X asi 0.8mm.
V tu dobu jsem otestoval pohyb osy X - kdy jsem rucne pretahl vozik na jednu stranu, nechal udelat HOME X a rukou jsem tlacil proti pohybu voziku - abych zjistil silu, pri jake dojde k preskoceni kroku. Zdalo se mi, ze staci opravdu malo a kroky preskoci, tak jsem navysil napeti na driveru (hodne lehce, ale blbec jsem nezmeril napeti).
Ted to zacalo ale blbnou tak, ze se vytiskne prvni vrstva, povytahne se osa Z zacne to tisknout, ozve se hnusny zvuk, jako by to o neco zarazilo (neni o co) a osa X se prestane uplne hybat (pohybuje se jen Y a pripadne i Z). Vozik v ose X jde uplne lehce pohybovat rukou (neni blokovany driverem). Driver jsem doladil na 0.4V ale deje se opakovane. Nedela to vzdy, ale behem 4 zkusebnich tisku 2x.
Kdyz se to stane a resetuju tiskarnu tlacitkem na lcd, tak pak se stejne osa X nehyba - je jedno, jestli ji ovladam rucne nebo udelam HOME X - nehne se. Rucne jde hybat lehce.
Co by to mohlo delat? Mechanicky je osa X uple v pohode (vcetne vsech jejich dilu) :/
-
creagel
-
od smejch » 07.09.2021 14:12
Asi bych zkontroloval kabely/konektory k motoru, pak driver a motor přehazovací metodou
-
smejch
-
od medapeta » 07.09.2021 15:09
Není prasklá kladka pod řemenem, pokud je plastová.
Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
-
medapeta
-
- Images: 57
od creagel » 07.09.2021 22:01
Kladka je plastova, ale je ok. Cela osa X se ve vypnutem stavu chova dobre. Vyzkouset driver muzu - ten tu mam jeste jeden nahradni. To chovani, kdy se to prestane hybat uplne je pro me nove - vzdy, kdyz preskocily kroky, tak to tisklo vedle. Ted se to proste sekne a nehne se to. Jeste divnejsi je, ze ten motor neni blokovany (rucne s nim jde lehce hybat) a reset arduina nepomuze. Musim na chvilku vypnout tiskarnu vypinacem, aby zase vse fungovalo normalne. Jako by neco ten ten motor proste odstavilo.
-
creagel
-
od smejch » 08.09.2021 13:35
A co máš za drivery?
-
smejch
-
od creagel » 08.09.2021 23:21
DRV8825. Zkusil jsem i jiny (vymenil jsem za zalozni) a dela to porad. Ale!!
Pri zkouseni jsem narazil na to, ze pr hybanim kabelazi od motoru X se celkem pravidelne prestane hybat - to budou prelamane kabely (nebo jiny problem s kabely) od motoru X. Kdyz jsem hybal jednou konkretni zilou (oranzovou), tak motor preskakoval az se prestal hybat uplne. Motor jsem rozebral, vadny kabel ustipl, napajel novy a zatim to jede.
Snad to nekomu take pomuze - delal to jeden vadny vodic k motoru. Tiskarna ma par let nabehano a ma porad vse (krome lozisek na voziku) puvodni. A Rebel II uz zase tiskne
-
creagel
-
Zpět na Všeobecná problematika tisku