Zdravím páni,
v poslednej dobe, 2-3 týždne sa mi pri tlači začali pohybovať osi, hlavne X a Y. Tlač prebehne celkom v poriadku, model dotlačí, ale v priebehu tlače v náhodnom bode sa niektorá os, väčšinou X alebo Y presunie na koniec - vždy smerom ku koncovému spínaču. Počas tohto pohybu filament nedávkuje. Skratka iba dôjde na spínač, vráti sa na miesto kde pred odchodom skončila a pokračuje ďalej. Žiadne vrstvy nie sú posunuté. Ten istý G-kód som skúšal pustiť viac krát, nikdy to nebolo v tom istom mieste. Toto by sa dalo ešte prežiť, aj keď nemá to čo robiť, ale niekedy dôjde k tomuto pohybu u extruderu, vysunie filament von a naspäť ho málokedy zavedie. U osi Z som tento pohyb nezaregistroval, ale nevylučujem ho. Rýchlosť pohybu je pomalšia ako rýchlosť samotnej tlače cca 20mm/s. Frekvencia sa postupne zvyšuje, pred 2 týždňami to bolo 2-3x za približne 2-hodinovú tlač, teraz aj 20-30x. Firmware som prehral na novo pred dvomi dňami, síce za ten istý 2.0.x, ale zjavne to nepomohlo. Doteraz fungoval bez problémov. Slicer som iný neskúšal, ale vzhľadom k tomu že pri tom istom g-kóde sa nikdy tento pohyb neopakoval v rovnakom mieste by som ho vylúčil. Posledné 2 týždne tlačím len ABS (vyššie teploty), ale myslím si, že to nemá spojitosť. Čo sa týka elektriky, pred tromi mesiacmi som menil hotend a jeho termistor (kovová 3mm trubička). K PID kalibrácii som sa ešte nedostal, trochu lieta teplota, pri prvom nahriatí pred tlačou prebehne o 5 st. ale pri samotnej tlači bez spusteného ventilátora nekolíše viac ako 1 stupeň. Elektronika je klasická - ramsp 1.4 + 2560, niekoľko stoviek hodín (ak nie viac) už má za sebou. Drivery 2208 sú cca 1/2 ročné. Myslíte, že by pomohla výmena 2560 ? Za podnety vopred ďakujem.