Zdravím, také přinesu svoji trošku do mlýna. 3D tisk mne fascinoval, asi od té doby, kdy jsem na Strojírenském veletrhu kdysi objevil jedinou 3D tiskárnu (90 léta??). Ale to bylo nad možnosti ne jen finanční, ale i prostorovými (fakt velká mašina). Pak jsem už nějak tuto oblast nesledoval, krom nějakých výkřiků novinářů od 3D tisku domů a pod. Až mi před cca půl rokem vyběhla reklama na tiskárnu Velleman od Conrada a tak jsem zjistil, že jsem trošku zaspal dobu
. No prolezl jsem hodně stránek a fakt jsem rád, že jsem narazil na Rebela od JRC. Tedy, nechci nijak pochlebovat, ale fakt jsem nic levnějšího nenašel. I ta stavebnice od Vellemana je v základu o 8 tisíc dražší. Potom proběhl trošku boj s manželkou (další krám do bytu, k ničemu to není, stojí to dost peněz....) a tak jsem 25.12.2014 provedl objednávku a čekal. 29.12.2014 k večeru jsem propadal do hluboké deprese, nikdo od JRC nebral telefony a na obzoru se rýsovala možnost, že tiskárna bude až 5.1.2015
. Mně se o ní i zdálo. Ovšem 30.12.2014 telefonát a zda jsem doma, že mi to hodí kurýrem během dopoledne! Nakonec přišla odpoledne, protože nebyl kdo by to vyzvednul. No zkrátím to, ještě večer jsem zahájil stavbu, Silvestra strávil stavbou a 1.1.2015 vychytáváním much a nastavení a 2.1. (neměl jsem doma Aceton na juice, instalace fólie na mne byla moc složitá a řekněme na některé věci jsem dost levej a čekat 2 dny na vyschnutí). No a pak .... no strašný, hrouda čehosi, co sice mněla být kostka, ale nebyla. Nevím jaký filament (transparentní) byl přibalen jako testovací, ale když už mi skoro docházel a já si připadal jako totální debil, co se asi šlápl vedle, jsem zkusil změřit tloušťku vytlačeného filamentu. Nevím jak je to možné, ale u trysky 0,4 lezlo 0,6. Pánové, nevím jak se cítil Kolumbus když objevil Ameriku, ale tak kostička, která vylezla, byla skoro dokonalá, pak už jenom stačilo trochu si pohrát s rychlostí a pak už dokonalá byla.
Takže když shrnu návod, stavbu. Potom smekám před těmi co za tímto stojí. Bez ohledu na nějaké nedokonalosti, myslím si, že poměr výkon a cena je bezkonkurenční, co se již hotových sad týká. A souhlasím s Rebelem, který tu někde odpovídal v tom duchu, že u stavby se musí přemýšlet. O to je pak větší kouzlo toho, když to člověk postaví a ono to funguje.
Plánuji přidat druhý extruder a možná ji trošku rozšířit, abych si nezmenšil tiskovou plochu. Což by nemusel být snad problém (výměna tyčí, 3 hliníkových profilů a gumičky pojezdu X). HW bych to snad zvládnul, ale zatím jsem nenašel jak připojit druhý extruder (na RAMP je volná pozice) a nevím, jestli SW co je od JRC nahrán se musí opravit. Takže dost věcí na výzkum, než se pustím do upgrade. V každém případě, nelituji, že jsem si ji od JRC koupil a doporučuji dalším.