Ahoj všem,
pořídil jsem si do Rebela dva drivery TMC2208 (ver. 3, černé) a dal je na osy X a Y a jeden TMC2209 (ver 3.1, bílý) na osu Z. I když se stále postupně snažím získávat nové informace, pár věcí mi není pořád úplně jasných. Třeba bude někdo ochotný a podělí se o zkušenosti
Drivery jsem osadil do desky RAMPS 1.4 s Marlinem 1.1.9 bugfix, kde jsem drivery nastavil takto:
- Kód: Vybrat vše
#define X_DRIVER_TYPE TMC2208_STANDALONE
#define Y_DRIVER_TYPE TMC2208_STANDALONE
#define Z_DRIVER_TYPE TMC2208_STANDALONE
Potom jsem ještě invertnul pohyby:
#define INVERT_X_DIR false
#define INVERT_Y_DIR true
#define INVERT_Z_DIR false
Další věci, který jsem vyčetl tady na fóru a upravil, jsou následující:
#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE { 140, 140, 2.25, 250 } // { 200, 200, 2.25, 250 }
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION { 800, 800, 10, 3000 } // { 1000, 1000, 10, 3000 }
#define DEFAULT_ACCELERATION 800 // X, Y, Z and E acceleration for printing moves
#define DEFAULT_TRAVEL_ACCELERATION 800 // X, Y, Z acceleration for travel (non printing) moves
#define DEFAULT_XJERK 12.0 // 20.0
#define DEFAULT_YJERK 12.0 // 20.0
#define DEFAULT_ZJERK 0.5 // 0.4
Proud, resp. Vref, na driverech mám nastaveno okolo 0.65V. Když jsem měl méně, při vyšších rychlostech jsem ztrácel kroky. Taky jsem ubral acelerace z 1000 na 800 a zatím asi OK. Chápu, že krokový motory jsou náchylnější na ztrátu kroků tím více, čím rychlejší pohyb. Ale přidávat proud se mi nechce kvůli tomu, že zatím se dá s tím, jak to mám nastaveno, fungovat s pasivním chlazením a heatsinkama, tj. bez ofuku (chápu, že se to různí podle verze driverů, podle desky, podle krokových motorů atd.). Rád bych zůstal u pasivního chlazení, pokud možno.
Co mi není jasné:
1) Mám správně nastaveny drivery v Marlinovi? (TMC2208_STANDALONE vs. TMC2208)? A co by se změnilo, kdybych tam nechal ty původní A4988?
2) Co vlastně mohu získat tím, pokud provedu OTP na driverech a změním na nějaký ten další mód? Vyrozuměl jsem, že tím pak mohu řídit proud na driverech, také určit proud pro "hold" (který může být nižší, než proud potřebný při pohybu = driver tolik netopí?) a další vychytávky - ale co jsem to tu tak pročítal, tak v tom ve finále nějak neshledávám žádné výhody
O moc vyšší rychlosti tu z toho stejně nikdo nevytáhnul a lidi píšou, že drivery jsou horký a je třeba aktivně chladit...
3) Nějak mi stále nejsou jasné ty další dva(?) módy, ve kerých drivery umí operovat. Který je vhodnější pro 3D tisk?
Nějak stále marně hledám ucelený povídání nejen o tom, "jak nastavit na driveru UART" apod, ale k čemu je to dobrý, co tím lze získat,
pro a proti apod. Díky, pokud se někdo bude chtít podělit o zkušenosti a doplní mi mezery.