V configuration_adv.h jsem si nastavil babystepping - viz níže - jaké však bylo moje zklamání, když to nefungovalo. Možnost babystep Z, se mi v menu "Tune" po zahájení tisku sice nabízela (BTW taky vím, že lze do toho menu vstoupit doubleclickem encoderu), ale změna hodnot, v tom menu, se nijak neprojevovala pohybem krokáčů osy Z. Ty závitovky se prostě ani nehly.
- Kód: Vybrat vše
#define BABYSTEPPING
#if ENABLED(BABYSTEPPING)
//#define BABYSTEP_XY // Also enable X/Y Babystepping. Not supported on DELTA!
#define BABYSTEP_INVERT_Z false // Change if Z babysteps should go the other way
#define BABYSTEP_MULTIPLICATOR 18 // Babysteps are very small. Increase for faster motion.
//#define BABYSTEP_ZPROBE_OFFSET // Enable to combine M851 and Babystepping
#define DOUBLECLICK_FOR_Z_BABYSTEPPING // Double-click on the Status Screen for Z Babystepping.
#define DOUBLECLICK_MAX_INTERVAL 1250 // Maximum interval between clicks, in milliseconds.
// Note: Extra time may be added to mitigate controller latency.
//#define BABYSTEP_ZPROBE_GFX_OVERLAY // Enable graphical overlay on Z-offset editor
#endif
Začal jsem tedy zkoumat, co by mohlo být špatně. Napřed jsem si na YouTube omrknul, jak se má babystepping vlastně chovat. Zjistil jsem, že osa Z se změnou babystepu hned a v reálném čase mění a dochází k pohybu závitových tyčí. Nefunguje to tedy tak jak jsem původně myslel, že by se nejprve nastavila rotačním encoderem požadovaná hodnota a po potvrzení se změna teprve projeví.
Změnil jsem v konfiguraci ledacos, Googlil jsem co se dalo, ale nic kloudného jsem nenašel. Až jsem narazil na tohle vlákno a zjistil jsem, že musím nastavit v configuration.h:
- Kód: Vybrat vše
#define DISABLE_Z false
...a potom mi babystepping konečně začal fungovat.
Nicméně mi trochu vadí, že jsou teď oba krokáče Z + driver stále pod proudem, jelikož to způsobuje, že krokáče vydávají různé pisklavé a tklivé vysokofrekvenční zvuky a taky se víc zahřívají, včetně driveru.
Pohrál jsem si s proudem na driveru a ubral na nejnižší možnou únosnou hodnotu (na závitovkách naštěstí není třeba takový torque), ale přesto by mne zajímalo, jestli náhodou někdo nevíte, zda-li to nemá nějaké lepší řešení? Disableovat krokáč pomocí G kódu, po first layeru, se mi taky jako řešení moc nelíbí.
To opravdu musím mít kvůli babystepingu na Z stále driver a krokáče pod proudem? Je to divný, jelikož v závěru toho vlákna se píše, že:
Marlin now enables steppers if needed for babystepping.
Toto však není pravda. BTW zkoušel jsem i úplně poslední nightly build "bugfix-1.1.x" ale bez efektu.