Zdravím, chystám se na jeden takový projekt - levnou sušičku filamentu na 1 cívku. Poradí někdo?
Představa je taková:
Plastový kyblík od kečupu, dole díra, na ní 12 cm ventilátor z vyřazeného PC zdroje. Nahoře pár děr pro odfuk. Jako topné těleso pak chladič z intel procesoru - má průchozí hliníkový blok a integrovaný držák. Do něj bych zavrtal tělísko na ohřev hotendu. Předpokládám, že těch řádově 40W při 12V by dokázalo ohřát ten chladič na 90°C, (víc netřeba, to by mělo stačit i na nylon) když dokáže ohřát hotend na 250°C.
Pro řízení teploty bych použil termostat W1209 co mě tady zbyl z nějakého projektu, ten by měl dokázat uregulovat teplotu od -50 do 110°C. Trafo připojím externí, jak časovač můžu dát spínací hodiny, nebo spíchnu jednoduchej časovač s Arduinem. Náklady v podstatě 00 prd.
Píšu sem proto, že vím, že se tu motá spousta bastlířů čehokoliv, i různejch šílenejch projektů jako je tento. Mám 2 otázky.
1) mám umístit čidlo termostatu do stejného hliníkového bloku jako topení, stejně jako je to v hotendu, a měřit teplotu hliníku nebo měřit až teplotu proudícího vzduchu, řekněme 5 cm od topení nebo až na konci cesty pod víkem, tedy vycházející vzduch?
2) má někdo reálně změřeno, jakej proud si bere to čínské topné tělísko s udávanými parametry 12V/40W? Teoreticky je to do 3,5A, ale bohužel dokážu změřit jen do 2A, takže si to nemůžu změřit.