Postaviť tlačiareň komplet od základu tak, že si kúpim a nechám si narezať profily a kúpim všetku elektroniku a potrebné diely, bude vždy drahšie ako kúpiť napr. Endera a pár vecí prípadne prerobiť. Mám doma dve tlačiarne, ktoré som staval od základu s profilov 2020 a 2040 a určite to vyšlo drahšie ako hotový Ender alebo Rebel.
Potreboval som jednu väčšiu tlačiareň, tak som kúpil Ender 5 plus od Riša Mrázka, krátkym extrúderom, lebo stavba vlastnej, by ma vyšla na cca dvoj násobok ceny. Tlačí bez problémov aj výtlačky, ktoré trvajú 48 hodín.
Môj názor je, že neexistuje 3D tlačiareň pre domáce použitie, ktorá bude fungovať na 100% (ani Pruša nie je bez chyby ). Vždy sa nájde nejaký problém, ktorý treba riešiť.
A hlavne by si nemal kupovať 3D tlačiareň niekto, kto nemá aspoň trochu prehľad o tom, ako vôbec funguje.
Moja prvá tlačiareň bola Anet A8, ktorá ma naučila najviac. Mala takú veľkú komunitu používateľov na svete, že všetko sa dalo vyriešiť.
Všetky tlačiarne do ceny cca 1500€ sú hobby tlačiarne. Tak stým treba aj počítať.