mpczmpcz píše:Dík, tak pokud se dá udělat svižná kostka bez spletence, tak vidím problém jen v té plotně 60x30až40cm. Výška by stačila i 20cm, ale raději do budoucna také 30-40cm. Spotřeba desky se mi (zatím) nezdá nijak přemrštěná. Udělal jsem zrcadlo 60x40cm na test, zespodu nalepil hliníkovou fólii, spirálu vyřezal laserem a zalil izolací. Nahřeje se to za minutu do 60-70 stupňů (víc nepotřebuji), pak se to udržuje minimální spotřebou. Druhou verzi mám s carbonovou fólií, u té se vystřihne potřebný rozměr, přilepí se kontakty a nalepí se to na sklo nebo na cokoliv. Funguje to perfektně, pouze jsem nesehnal zatím verzi s menším odporem, aby to jelo na přijatelných 48V. Dávat 230V na desku je dnes sice běžné, ale raději bych šel do menší voltáže. V CUBE mám v plánu motor do každého rohu, autonivelace je pak velmi jednoduchá, pokud bude samozřejmě rovná. Mám rovinnou brusku, takže jsem si desku duralu přelízl na ní. Rovná je jak střelí, ale v tiskárně může být vše jinak. Zvláště, pokud se bude nahřívat. Uvidíme. mpcz, 29dec2020
Svižná tiskárna umí být každá. Záleží ale na tom, jak si ji umíš nastavit. Každopádně nebude svižná žádná v případě složité vrstvy. Tam už záleží i na extruderu, na který se občas zapomíná a hlavně i na pružnosti materiálu kterým tiskneš. A čím větší tiskárna, tím větší požadavky si sama vybírá co se týká tuhosti samotného skeletu. I já pokud jsem svoji tiskárnu nechal jen tak položenou na zemi odvděčila se vibracemi. Pokud jsem ji na pevno přidělal k zemi, tak už to bylo úplně jinde. Je to lehká konstrukce. A ta při vysokých rychlostech bude prostě tělat bordel. Proto se CNC stroje na pevno přivrtávájí do podlahy, aby veškeré vibrace šly právě do podlahy. Vše má své hranice.
Také nezapomeň na to, že pokud půjdeš na vyhřívané desce do nižší voltáže, tak počítej s kvalitními zdroji. Broušená ALU deska zní strašně hezky. A co když ji zahřeješ? Určitě nemůže být na pevno, protože hliník se i při 60°docela roztáhne. Nechci tě od toho odrazovat, ale věř, že tě to bude stát fůru času a peněz.
Tady je dobré vytáhnout papír, tužku, dvě políčka pro a proti a vše kdo ti na to něco napíše si zapsat a poté zhodnotit tuto investici.
Já kdysi nad něčím podobným také uvažoval, ale skončil jsem u toho, že tak velký prostor není dobré vyhřívat, tím jsem vlastně skončil u PLA, se kterým jsem tisknul jen párkrát a které mým projektům nesedí...... Tak stejně jsem skončil u toho, že tak velkou tiskárnu nepotřebuju, protože občas vypadne elektrika a zrovna když tiskneš něco dlouhého. Já tisknu technické díly, takže si to rozpoložím tak, abych z toho udělal sešroubovatelnou sestavu. A nikdy nikomu nevadily přechody.
Ale pokud projekt není jen nějaké letadýlko a víš, že se ti investice vrátí, tak držím palce a věřím, že ti naše komunita pomůže. Mne se taky ptali na co mi to bude takový stroj a už několikrát se vrátil s nějakým extrémem
Takže držím palec.