Ahoj
Tak jsem po dlouhé době dostal trochu možná bláznivý nápad na (NE?)vylepšení osy Z po ladění závitovek, trapézu,spojek hadiček, vše funguje s určitým ale, tiskne to tak proč do toho rýpat že, ale to bych nebyl já jít trošku jinou cestou. Použil jsem na osu Z pohon řemenem GT2 s řemeničkou 20z a protizávaží , které se posunuje po 6mm nerezové tyči o odpovídající váze celé X osy včetně extruderu v podstatě takový výtahový systém.
Co jsem si od toho sliboval bylo především , možnost posunout osu Z bez zapnuté tiskárny, odstranění jakéhokoliv vlnění způsobované nerovností šroubovic ,dále Tichost, Rychlost posunu, odpadla nutnost mazat závity ať trapéz nebo závitové tyče. Obával jsem se seřízení L a P strany Z osy což se ukázalo že funguje bez problémově. Jednoduše když je třeba není to ale prakticky potřeba, pokud manipuluji s tiskárnou tak vytáhnu Z osu nahoru do dorazů a mám srovnáno bez seřizování.Pak už na to nechytnu není třeba i po pár dnech jen tiskárnu zapnu a tisknu. A především pro zábavu
Pár testů tisku už mám za sebou a vypadá to velice použitelně. Hlavně rychlost tisku při zachování kvality se myslim dosti zlepšila a to ticho při Z liftu. No posuďte sami zda a jaké to ma + a - . Za připomínky děkuji.
HW Rebelu2 :
5x nema 17 0.44N/m china hanponse
Skr 1.3 osa X,Y,E TMC2208 850mA uart pro Z osu 1x TMC2208 1000mA uart ;16 step 256 interpolovane
FW Marlin 2.0.1
Tryska e3d v6 klon HB 12V 120w china
Zdroj HP1000W 12,7V Upravený serverový
Kluzná pouzdra slinutý bronz XY , Z osa na kuličkových ( vyměním za kluzná bronzová)
20z řemenice na všech osách
Úprava vyšla na součástky ze šuplíku řemeničky a 2m řemene GT2 z jednoho kusu střiženou na 2 přesnost ověřená standardním úchylkoměrem a posuvkou. a samozřejmě pár hodin modelování v DSM stl a tisku z ABS na témže stroji