od bastlir » 04.01.2021 12:45
Jak jsem se sám přesvědčil, ani tiskárna od evropského výrobce za čtvrt milionu nezaručuje stoprocentní spokojenost. Ale přihlédnu-li k těm cenově dostupnějším, jako je např. Creality, pak je otázkou, co je vlastně čínská 3D tiskárna? Ta, co je postavena v Číně, nebo z čínských komponentů postavená jinde? Zajímalo by mě, který z evropských výrobců 3D tiskáren do 40 tis. Kč do nich montuje lineární pojezdy, topné desky, Arduina, drivery, ložiska, zdroje, ozubená kola s řemeny, BondTech extrudery a někdy i motory, které nepocházejí z Číny? A je to i pochopitelné, neboť chtějí obstát v konkurenci. Abych byl objektivní, již jsem upozorňoval na nedostatky Creality, jako např. na nedotažené vodiče na zdrojích apod., ale za ty peníze a užitnou hodnotu si je prostě dotáhnu sám. Jako horší nedostatek však považuji celkem špatný návod. Mou první 3D tiskárnou byl a ještě je Rebel II, na kterého nedám dopustit, ale vývoj jde prostě dál. Nejvíc jsem však zatím vytiskl na CR-10s Pro, kterou již mám na chalupě, kde bezúdržbově pořád bez problémů maká dál. Ačkoliv jsem čekal, že gumová pojezdová kolečka brzy odejdou, jsou tam stále původní. Tak to prostě je.
Felix Pro L, Creality Ender 5 Plus (vytuněný), Creality CR-10S Pro s BL Touch, Rebel II, Simplify3D