Na 3D tiskárně lze vytisknout celou řadu součástek, které jsou potřebné pro DIY stavbu jednoho netradičního zařízení pro vodní rekreační aktivity - tzv. e-foil. E-foil (electric hydrofoil) je nový druh sportovního zařízení, pravděpodobně vymyšlený v USA, o který se začíná zajímat velké množství akčních lidí z celého světa. A to hlavně proto, že je to první druh surfového prkna, které lze využívat nejen na moři, ale hlavně na jezerech, přehradách, rybnících a řekách. Tedy konečně pro každého, kdo má k moři příliš daleko nebo příliš draho. Lze se o tom snadno přesvědčit, stačí zadat na https://www.youtube.com/ k vyhledání výraz "e-foil" nebo "electric hydrofoil" a vyhledá se velké množství videí, z nichž lze nejen pochopit jak e-foil funguje, ale hlavně jak se používá ve vodě a jaké přináší sportovní využití.
Protože považuji různé sportovní volnočasové aktivity za důležité pro utužování zdraví (i posílení imunity proti covidu-19 ...každý den jezdím i na e-kole a e-koloběžce), rozhodl jsem se tento e-foil taky postavit. Mám pro takový projekt navíc i tu výhodu, že si sám navrhnu v PC (vymodeluji v 3D CAD) takový tvar všech jeho hlavních hydrodynamických částí (plovák, křídlo a lodní šroub ...angl. board, wing, propeller), aby tyto části měly velmi vysokou hydrodynamickou účinnost, resp. pokud možno nejvyšší účinnost na světě.
K uskutečnění projektu jsem se rozhodl i proto, že jsem si ověřil za dobu cca 2 let, jak e-foil funguje, z čeho všeho se skládá a jaké technologie výroby jsou potřebné. Většinu informací jsem čerpal z největšího celosvětového fóra o e-foilech, který je na https://efoil.builders/categories Fórum se zabývá problematikou počínaje takřka sebemenší potřebné součástky a konče nejdražší nebo nejsložitější technické a elektrotechnické části e-foilu (... motor, ESC, baterie, BSM). Na fóru je všechno sice v angličtině, ale já třeba běžně používám k překladu https://translate.google.cz/#view=home& ... l=en&tl=cs Fórum vzniklo hlavně proto, že umožňuje každému postavit si e-foil za podmínek, které nejlépe odpovídají jeho finančním možnostem a technickým dovednostem.
Každý zájemce o pořízení e-foilu tak má v současné době možnost si buď e-foil postavit zcela sám, nebo si jen některé jeho části vyrobit a ostatní koupit, nebo si všechny části koupit a e-foil poskládat podobně jako stavebnici lego, a nebo koupit kompletní funkční e-foil. Postavit e-foil zcela sám je ovšem časově velmi náročný proces (vyžadující mimořádné nadání a znalosti v mnoha oborech), koupit hotový e-foil je naopak nejdražší (cca 100 000,- až 200 000,- Kč), ačkoliv s hlavními parametry, které si jsou v obou případech velmi podobné. Ideálním kompromisem je ten, že zájemce si jen některé jeho části vyrobí a ostatní koupí (motor, baterie, nejlépe i ESC).
Můj projekt ale kombinuje několik metod: ty části, u kterých je zapotřebí, aby měly vysokou účinnost, tak si je vyrobím sám, a ty části, na které mám peníze, tak si je koupím v takové kvalitě, kolik jsem ochoten za ně zaplatit (tedy jak mám hluboko do kapsy). Příklad: už jsem třeba koupil tzv. ESC (zařízení pro ovládání motoru), a to z druhé ruky, za cca 4 000,- Kč. Lze ovšem koupit ESC od stejného výrobce, ale za cca 15 000.- Kč, ale s tím hlavním rozdílem, že moje ESC umožňuje ovládat jenom takový motor, který má asi tak poloviční výkon. Později tedy, až na to budu mít, tak budu moci toto "slabší" ESC kdykoliv zaměnit za mnohem výkonnější, třeba takové, které se ještě dnes ani nevyrábí. Podobně to platí u všech ostatních elektrotechnických částí - motor, baterie, přijímač pro bezdrátový ovladač, bezdrátový ovladač, proudový jistič, BSM, čidla atd.
Mým hlavním přínosem do projektu je tedy to, co nikdo nemá, co se nikde nedá koupit a co nikdo ani neumí vyrobit, přitom to určuje hlavní parametry celého e-foilu. Tím je právě vysoce účinný lodní šroub (propeller), vysoce účinné vztlakové křídlo (wing) a vysoce účinný tvar spodní části plováku (board). Taky ovšem ovládám i některé další potřebné obory a technologie, mám třeba vysoce kvalitní měřič účinnosti křídel a lodních šroubů (nejlepší na světě), velmi přesnou statickou vyvažovačku kovových lodních šroubů (taky snad nejlepší na světě), ovládám modelování v 3D CAD a koupil jsem nedávno vysoce výkonný stolní PC, abych mohl snadno vymodelovat lodní šroub, křídlo a plovák v 3D CAD, resp. celou mechanickou část e-foilu. To vše mi tak umožní nejen tyto nejdůležitější části vyrobit, ale i případně změřit, vydat k tomu protokoly o měření apod. Navíc nyní zvažuji, že bych baterii a ostatní elektrotechniku využil i pro pohon plováku SUP (Stand Up Paddling - pádlování ve stoje).
Pokud tě e-foil taky zaujal, tak neváhej se mě zeptat (nejlépe SZ), rád poradím, můžeme spolupracovat apod.