Dargrad píše:Ono to s tím jejích vývojem a náklady na něj, také nemusí být až tak pravda...
Hele, jako úplně jsem asi nepochopil jak to myslíš a co k tomu vlastně má to video (pán na tom videu) co říci.
Přijde mi to jako "whinning" (kňučení), že někdo použil stejný nápad jako já, ale později, takže opisuje. Já svůj nápad neumím prodat, ale on jo, takže je to od něj špatnost.
Na druhou stranu třeba takový multimaterial - tisk více materiály není Průšům originální nápad, ale Průša má originální řešení, jaké nemá nikdo jiný. Co třeba ty zrnité PEI pláty, na kterých si dost dlouho Průša lámal zuby? A co se týče snímače struny, tak nejdříve měl Průša nějaký vlastní modul i se snímáním pohybu na bázi optického snímače, jaký mívají PC myši, jestli se nepletu (akorát mám dojem, že mu tu u některých materiálů "kulhalo")? Ano, Průša je dobrý obchodník a umí dělat kšefty. Na druhou stranu mi přijde, že je dost otevřený, všechno má na githubu a všechno se od něj dá kopírovat (tedy to co se nějakého kopírovatelného řešení týče).
Nechci Průšu obhajovat, ani shazovat toho pána, jehož jméno jsem ve videu nezachytil (hledal jsem ho i na jeho análu, ale má tam jenom firmu "Design Prototype Test"). Prostě mi to tak přišlo. Nikdo nic netají a vzájemné kopírování a vylepšování nápadů je podstatou byznysu v open HW.
//PS: teď jsem pročítal pár komentářů pod videem a někteří tam pana "Design Prototype Test" odkazují na ještě starší využití nápadů (třeba na thingyverse), které označuje za svoje nápady.