(mám Ender-2 (CR-7), princip konstrukce cca stejný, stejný extruder, stejně řešené pojezdy, rozměr podložky jen 150x150, bez autolevelingu)
K bodu 4: Samozřejmě se mi to stalo také, navíc mi podložka teplem trochu pracuje (je jinak vysoko za studena a po zahřátí), takže jsem si zvykl na následující postup:
- před začátkem tisku podložku trochu pustit dolů (1/4 otočky na každém šroubu)
- gcode vždy obsahuje skirt (tu tenkou čáru kolem výtisku na rozkreslení trysky)
- před začátkem tisku hodně zpomalím rychlost ovládacím kolečkem (10-20%)
- jakmile se tiskárna nahřeje a začne tisknout skirt, doladím od oka a vzhledu housenky přesnou výšku podložky - což mám v pohodě hotové, než tiskárna dotiskne skirt a výtisk začne tisknout už s přesně nastavenou výškou
- po kontrole, že tisk probíhá správně postupně zvyšuju rychlost na nominálních 100% nastavení v gcode
Co se týká tisku na originální podložku:
- PLA lze většinou tisknout přímo, pomocné lepidlo (používám tyčinku Kores) má smysl je pro hodně tenké a vysoké výtisky.
- ABS lze tisknout přímo bez ničeho jen vyjímečně při příznivém tvaru výtisku, obvykle je potřeba pomocné lepidlo nebo výtisku kolem přidat límec, nebo obojí - jinak hrozí odlepení krajů výtisku od podložky a zkroucení tvaru. Ale za sebe musím říct, že z ABS tisknu rád, nemám s ním vcelku problém, např tohle je celé mimo plachty z ABS
viewtopic.php?f=24&t=2999 .
- Za mě je pocitově nejsložitější tisk s PETG - hrozně ochotně se lepí ze stran na trysku a žmolek z trysky pak náhodně spadne do výtisku, který může pokazit, navíc není vůbec jednoduché nastavit tisk tak, aby tryska netahala tenké vlasy při přejezdech - dobrý materiál na funkční tisky, problémový na vzhledové výtisky.
- Tyčinkové lepidlo používat až po nahřátí plochy, pak lze vytvořit tenoučkou lesklou vrstvičku a neopatlat podložku, na natřenou plochu lze tisknout opakovaně.
Přilnavost k ploše si můžeš vyzkoušet třeba tímhle mým výtvorem
https://www.thingiverse.com/thing:3283683Když se blíží ty vánoce.