K problému který řešíme - ještě je jedna veličina o které jsem se nezmínil. A tou je dobře upravený povrch na který se plast pokládá. Nevím co používáte. Já stále tisknu na sklo které mažu trojúhelníkovým lepidlem (na radu p. Zahradníka). Nemám důvod na tom něco měnit. Pro PETG (používám PM) topím stolek na 70°C. Jedno namazání skla vydrží několik tisků. Po jednom až dvou tiscích tak preventivně povrch zlehka přimáznu lepidlem a zase tisknu. Všechny plasty (PETG, PLA i ABS) které jsem dosud použil na tom drží. Nejméně rád mám ABS - to musím topit na cca 110°C, PLA topím na 60°C. U první vrstvy vždy dávám o 5° víc než u ostatních. Jednou za uherský rok ze skla smyju nánosy lepidla a začnu zase od nuly.
Pokud vám plast nedrží na stolku nemáte šanci dosáhnout použitelného výsledku. Buď plast rozmačkáváte o povrch a pak se Vám nabaluje jeho přebytek na trysku, nebo se plast nepřilepí a utrhne se...
Martin.
Georrge píše:Na rebelovi (vzhledem ke konstrukci a pozici extruderu) jsem se setkal s tím, že jak začne vycházet z trysky plast, tak tlak plastu trochu nadzvedne celou hlavu (na vůlích či pružných deformacích) a pak je ten plast málo rozplácnutý, musí se prostě jít s hlavou o kousek níž. Tohle pak ale má za následek malou "sloní nohu" (rozpláclé hrany). Na nové tiskárně, která má jinak řešené vedení extruderu, jsem se s tímhle nesetkal.