Mám problém s tímto materiálem, mám doma víc špulek a ještě další barvu (modrá), tak předpokládám, že problém bude stejný.
Zkouším to po neúspěchu na DaVinci Pro použít na REBEL III (upraven na 200x300) a ENDER-4.
Nakonec sem nejlepšího výsledku dosáhl na ENDER-4 (upraven z H-BOT na CORE XY).
Snažím se teď vytisknout díly na sCUBE. Nakonec nejrozumnější na odladění mi přislo laborovat s dílem který nahoře drží trapéz a vodicí tyče. Je relativně nízký a dá se na něm pohrát se smrštěním.
A teď k problému. Ender 4 má bowden od extruderu do malého chladiče. Tisknu z CURA, mám to u docela vyladěný na PETG (naposled Devil design), ABS (od XYZ) a PLA (naposled zbytky od ECO3D, Gembird, Fillamentum a různý kousky z číny co sem dostal k tiskárně) a neřekl bych, že můžu líp nastavit software.
To ABS-T ale dělá psí kusy. Smrštění je dost velké na to že by to mělo být lepší než klasické ABS. Upravoval sem některý modely a přidával brim i skirt.
Podložku sem zkoušel 100 až 107 stupňů, jinak to dost praskalo hned zkraje. A docela to drží, lak taky dost pomohl u větších dílů jako je tento akorát to pak de fakt blbě dolů.
A teď to hlavní. Přeskakuje mi extruder. Originál stepper je A4988 nastavení proudu nic neřešilo. dal sem tam DRV8825, seřídil a změnil kroky a je to možná o fous lepší. Tryska je 0,5mm, vstva 0,2mm (zkoušel sem i 0,25mm) a teplotu sem zkoušel od 230 do 250 stupnu. Nemá to na nic vliv. Firmware aktuální Marlin 1.1.9 upravený na COREXY + ENDER4 board.
Původně sem hledal chybu v retrakcích, ale nakonec sem zjistil, že jen o malej kousek poskočí motorek zpět. Vypadá to jako by ho přestal držet stepper a on povolil pod tlakem fillamentu o kousek zpátky. Samozrejme to udela drobný výpadky v tisku = chybí materiál a pak nedrží vrstvy (teda u tohohle ABS-T nedrží vrstvy moc dobře ani bez týhle chyby). Jediný co trochu pomohlo je snížení rychlosti tisku na cca max 30mm/s, ale i tak to sem tam přeskočí.
Dělá to tak jednou za pět vrstev a zcela náhodně na delších úsecích i na infillu (zigzag, linear, triangle ... prostě všech). Dvakrát se mi dokonce přestal materiál podávat, ale nemusí to s tím souviset.
První dvě/tři vrstvy který trvaj tak do 15 minut nevypadaj nejhůř, ale ty jsou v podstatě plný a blízko vyhřáté podložky.
Motorek je dost horkej, takže se trošku ohřívá okolí extrudéru (plastový s bowdenem a PTFE spojkou). Nicméně nevypadá, že by tohle byl problém. Nezdá se, že by měknul materiál u zubatice.
Hotend je v podstatě klasika, říkaj tomu MK8, ale zkrátka malej chladič a malá kostka s kaptonem a PTFE trubickou. Chladí bohužel celý okolí hotendu = trochu fouká i na výtisk.
Obrázky kdyžtak tady: https://www.3dprintersonlinestore.com/creality-ender4-3d-printer.
PETG tisknu s podobnou teplotou kolem 230 stupnu, na vyšší rychlosti a nepamatuju se, že by se mi sekl materiál.
Akorát já chtěl ten sCUBE a nějaký věci udělat z ABS-T a ne z PETG, zvlášť nějaký díly pro Rebela a ENDER.
Co zkusit změnit?
- Přidat proud na driveru asi ne, spíš naopak najít minimum, kdy to funguje ideálně.
- Vyměnit origo motorek za lepší / chladit / odizolovat teplotně extruder od motorku?
- Udělat jinou konstrukci extruderu pro bowden? Je tenhle materiál prevít a seká se často v takovém heatbreaku?
- Zkusit silnější chladič hotendu?
- Zkusit jinou=klouzavější PTFE hadičku nebo nějak lehce mazat materiál?
Má vůbec smysl se pokoušet o tisk s tímhle materiálem a nebo ho mám někomu věnovat, ať se s tím trápí on. Je moje tiskárna nevhodná na tento materiál? DaVinci Pro tiskne z jejich "custom" ABS bez problémů a s tímhle má taky problém.
Daří se vám tisk s ním, já četl na fóru oba názory. Je tento materiál problémový sám o sobě nebo prostě vyžaduje jinou konstrukci tiskárny? Půjde s ním tisknout na Rebel sCUBE?
Na Rebelu je to udělaný celý jinak a tam zase mám problém s krytováním a s max teplotou bedu a .... prostě tam to ABS-T nevytisknu s tím co mám a navíc ho právě potřebuju rozebrat na díly pro sCUBE.