od Klaudius » 14.08.2018 20:19
Koki ja len čumím, kam som sa to dostal. Alchymistická dielňa handra...
Pre : kuncoft
Nechcem Ti brať ilúzie, kamoš, ale smer, ktorý si naznačil, je, mierne povedané, scestný. Za prvé, oceľové profily zďaleka nedosahujú presnosť pretláčaných hliníkových profilov. Takže nech z nich urobíš rám akýmkoľvek spôsobom, nikdy nebude taký rovný a presný ako hliníkový. Naviac oceľ sa správa inak ako hliník, všetky vibrácie znásobí a bude prenášať do všetkých častí tlačiarne, nič neutlmí. Aj z jaklíkov 30x30 to bude ťažké jak prasa, ani nemusia mať 3 mm stenu, ktorú by som si rozmyslel aj pri výrobe 10x väčšej konštrukcie ako je rám 3d tlačiarne. Vŕtať to a spájať skrutkami nie je dobrý nápad, narobíš sa na tom jak otrok a výsledok bude...no, povedzme že chabý. Bez ohľadu na to, či to pospájaš plastom, kovovými uholníkmi alebo čímkoľvek iným.
Zváranie - úplne zle. Vieš zvárať? Poviem ti, že ani skúsený zvárač to nedá dokopy tak, aby rám ostal rovný. Odchýlky budú minimálne v milimetroch, zvárač-amatér dokáže vyčarovať aj také, ktoré sa budú dať odmerať krajčírskym metrom...
A teraz ako by to išlo, keď už trváš na oceli:
1. Zvariť z tenkostenných jaklových profilov, povedzme 20x20x1,5, alebo 20x20x1.
2. Tam, kde budú nožičky (na základňu) a všade, kde budeš niečo montovať, navariť dosadacie plochy z oceľovej pásoviny, povedzme 20x5 mm.
3. Po zvarení celý rám vyžíhať.
4. Po vyžíhaní rám zrovnať.
5. Celé to hodiť na frézovačku, zrovnať základnu, zuhlovať a ofrézovať všetky dosadacie plochy. Odporúčam drsnosť max. 1,6.
6. Celý rám natrieť (základ + vrchná farba), okrem dosadacích plôch. Lebo neskôr sa už štetcom do všetkých miest nedostaneš a od farby dopatláš všetko.
7. Ak všetko šlo dobre, rám je pripravený na montáž komponentov.
Suma-sumárum, ak si to objednáš u nejakého remeselníka alebo firmy, dodá Ti to tak za týždeň až dva, počítam za cca 8000 - 10000,- Kč, ak aj neodhadujem málo.
Keď som začal toto vlákno, mal som na mysli dostupné alternatívy, ktoré sú lacnejšie, uľahčia prácu, alebo inak pomôžu pri stavbe tlačiarne. Tvoj nápad ide opačným smerom.