PvvScz píše: bed jezdi jen pomalu nahou a dolu
Hmm, to vidím denně, kolik problémů je s vodiči, který vykonávají jenom furt stejnou trasu opakovaně. Jak dochází k ulamování i přes násobný uchycení, jak se řeší poloměry ohybu. A hlavně u siloviny. A nedělám si iluze o elekrický pevnosti té čínské izolace... Docela bych chtěl vidět tu podložku při VN testu tak na 2,5kV.. Což je pro domácí spotřebiče jedno z nižších napětí.. Kolikrát se to testuje izolačně i na 4kV.. A tam se čína absolutně nechytá.
Každej si doma může dělat co chce, ale některý věci bych na některý DF ani nedával. Chodí sem i lidi, pro který je skoro problém nezaměnit i síťovou vidlici a takoví by ani neměnli vědět, že něco takovýho na 230V existuje. Jelikož ta tiskárna bude v kovovým boxu, tak bych osobně řešil v první řadě uzemění celýho boxu, předřadil tomu Fičko a když vidím ty nezávislý ochrany, tak na ně napojenej stykač.. Tím to v případě nouze hned odstřelím od sítě a můžu se starat co dál.. Náklady minimální a bezpočnost podstatně vyšší.. Stačí se podívat kolik lidí má porůznu předělaný tiskárny do kovovýho rámu a spojený to není vůbec.
A opravdu doporučuju se zeptat na DF zabývajících se elektrikou
. Mnimálně na eDF elektrika, kam chodí hromada revizáků, tak už dlouho nebyl pořádně výživnej FLAME
. A tohle by bylo něco pro ně.
Promiň, ale tahle reakce je podle mě dost špatně (podobně jako ostatních odpůrců čehokoli na 230V). Je hezké, že se snažíš chránit méně znalé, ovšem z toho, jak jsi svůj příspěvek napsal, si toho moc nevezmou a ztrácí tedy význam. Vím to, protože před pár lety jsem patřil mezi ně. Teď jsem sice vyučený konstruktér, nějaké znalosti elektra mám, ale stejně vůbec netuším, co to je "fičko", nebo jak si představuješ to zapojení stykače, aby měl lepší funkci, než obyčejný úderový vypínač. Proč tyhle informace nepíšete tak, aby si z toho něco odnesli právě ti, kteří tyhle informace potřebují nejvíc? Tedy ti, kteří o tom ví málo. To oni právě potřebují vědět, co všechno je potřeba dodržet, jaké bezpečností prvky existují, jak se zapojují a prostě co je potřeba udělat k tomu, aby se nezabili.
Snažíte se tyhle lidi chránit, ale nedochází vám, že je nemůžete před tímhle ochránit, protože tiskárna se prostě na 230V zapojit musí. A místo toho, abyste tu šířili osvětu o tom, jak se k 230V chovat, tak se naopak snažíte informace zatajit, aby se méně zkušení uživatelé nepouštěli do zapojování 230V. Jenže oni stejně musí, minimálně ten zdroj, který navíc může být potenciálně stejně nebezpečný, jako ta podložka (protože tihle lidi nebudou kupovat značkové zdroje, ale právě ty rizikové číny, které navíc nabízí spousta našich eshopů).
Hledal jsem tu informace o 230V podložkách a vesměs jediné, co jsem se dozvěděl, je to, že se lidi snaží navádět neznalé k nebezpečným věcem a hrajou si na sebevrahy. Z čehokoli 230V vám hrůzou vstávají vlasy na hlavě (včetně Rebela), ale pak si člověk koupí stavebnici Rebela a tam je zdroj podle dodaného návodu zapojený takhle
A to je v pořádku? To mi teda přijde jako větší průser, než 230V podložka zapojená precizně a s několika ochranami. A uživateli to nepřijde divné, protože se o tom nic nedočte. A pak to končí přesně tak, jak píšeš ty - lidi vůbec neví, co je potřeba pořádně uzemnit, co zaizolovat, co se může posrat a jaké to může mít následky.
Jinak riziko s neustále hřející podložkou (ať už vlivem vadného SSR, nebo špatného termistoru, což se týká všech podložek či heatbedů, ne jen 230V podložek) jsem se rozhodl vyřešit
tepelnou pojistkou (já jsem vybral na 130°), kterou přilepím zespod vyhřívané podložky. Ta v případě přehřátí podložky odpojí podložku od napájení. Sice až vychladne, tak podložka zase začne hřát, ale nikdy nepřekročí teplotu danou pojistkou. Případně se dá použít jednorázová, která se spálí a odpojí tak podložku úplně.