Díky, že jsi mi ukázal ty schémata. Bohužel zcela asi záměrně naprosté extrémy. Nejdřív extrém s komplet propojením a pak klopák bez jediného popisku.
Schémat už jsem několik udělal a můžu tě ubezpečit, že se vždy snažím o nějakou rozumnou přehlednost. Takže jednoduchá schémata opravdu kreslím včetně čar. Třeba zde:
http://www.sakul.cz/gps-hodiny-v2-pe2-2015/n/Pokud je to o něco složitější kreslím to bez čar. V průběhu vývoje je to podstatně přehlednější a rychlejší, alespoň pro mne.
Můj záměr nebyl se zde dohadovat o tom jak kreslit schémata, to je každého věc.
Spíše mi šlo o to se podělit s komunitou o moje řešení elektroniky. Opět neříkám, že je nejlepší a že má něčemu konkurovat.
Taktéž jsem nikde nepsal, že chci pomoc s vývojem. Pouze snad s úpravou firmware Marlin pro tuto moji desku. S tímto firmwarem moc nepracuji, takže jsem se do toho moc nehrnul. K tomu, ale fakt nikdo žádné schéma nepotřebuje, protože jsem dal k dispozici kompletní tabulku s mapováním vývodů této desky.
Takže pokud by někdo chtěl s tímto pomoci budu rád.Tato deska vznikla v podstatě jako testovací a jako předvoj desky, na které dělám nyní.
Někdo to možná špatně pochopil a domnívá se, že zde nabízím nějaký finální produkt. To však není pravda. Já se zabývám vývojem různých zařízení, ale nejsem jejich výrobcem. Vyrobím pouze pár prototypů a poté dám veškerou dokumentaci k dispozici pro šikovné lidi, kteří si to poté chtějí postavit (ať už na mém webu nebo v nějakém časopisu). Pokud je o zařízení zájem dál ho vylepšuji, pokud zájem není, tak se tím dál nezabývám, pokud to nezajímá přímo mě. Většina zařízení totiž vychází z mé potřeby nebo potřeby jiných lidí, kterým dané zařízení navrhnu.
Takže doufám, že tímto jsem vše osvětlil.
PS. K té dokumentaci a schématům o 50-100listech. Pracuji jako elektrikář a hlavní náplní mé práce není opravování světel a tahání elektriky po baráku, čímž jsem se mimochodem vyučil, ale opravy poměrně složitých CNC strojů a celých obráběcích a výrobních linek. Tam se používá dokumentace dle nějakého standardu a opravdu se nekreslí formou čar, ale odkazů, protože se musí vejít na stránky formátu A4. Chtěl bych ti sem dát na ukázku nějaké schéma, se kterým denně pracuji, ale bohužel to nemůžu, protože jde o firemní dokumentaci, kterou nemohu zveřejňovat, takže jsem našel na netu obrázek z jedné takové dokumentace. Jde o jeden list a běžně je těch listů kolem 300. Ale máme i extrémy s více jak 1000 stran. Jak si můžeš všimnout něco je propojeno čarami, pokud je to možné a jinak jsou to odkazy na další listy. V praxi je to velice přehledné pokud potřebuješ něco rychle najít. Možná se zdá, že orientace v tom musí být nepřehledná, ale opak je pravdou. Cokoli najdu hned i v tištěné dokumentaci. Je to jen otázka zvyku a trochu praxe v orientaci v e-plánu. S plánem musí jít pracovat i v tištěné podobě a z toho důvodu se musí už v začátku nějak kreslit. Nelze udělat plán na jeden list obřích rozměrů a spoléhat na to, že ho někdo bude mít v elektronické podobě, kde si bude moci zvýrazňovat jednotlivé nety. To mimochodem jde samozřejmě i v mé dokumentaci, kdy kliknu na nějaký net a ten se v celém schématu zvýrazní, takže hned vidím kam všude vede.