i3 je stále len tlačiareň používajúca tlačené diely, ktorých súososť a kolmosť môžu kľudne kolísať v desatine mm.k tomu sú príliš pružné na to aby zvládali akcelerácie bez straty presnosti.rovnako rovný plech na ktorom je namontovaná os Z a ťažký, pohyblivý stôl Y, ktoré jednoducho niesú schopné ustáť sily vznikajúce pri prudkých zmenách smeru a akceleráciach.Prúša stále navrhuje tlačiarne v openscade.ja si naozaj neviem predstaviť simulovať tieto záležitosti v tomto CADe a vytvoriť tak skutočne solídnu tlačiareň.následky používania tejto zaostalej konštrukcie sa snaží kompenzovať neustálym nabaľovaním firmware a zahlcovaním toho 8-bitového procesora.napríklad riešenie celkovej krivosti osi z riadenou kolíziou do držiakov.mne to príde ako strojárovi trochu mimo, ako aj celá konštrukcia i3.
Raise má rám skutočne priemyselnej kvality a pojazdy sú štýlu Ultimaker.žiadny diel neni tlačený (tlačené ABS má iba 60% pevnosti odlievaného, presnosť je tiež lepšia).je to usporiadanie pojazdov, ktoré považujem dodnes za neprekonané.jednoduchšie ako rôzne xy gantry a h-boty a neviem čo.2 remene na každej osi, ktorá je navyše ľahká.všade rovnaké zaťaženie, os X a Y vážia rovnako.stôl je pevný a vedený podstatne lepšie ako pri ultimakeri.drahý stroj za dosť eur.ak si to videl z blízka, tak si si iste všimol že na náklady sa veľmi ohľad nebral.ak si mal možnosť porovnať správanie bowdenu 1,75mm a 3mm tak nájdeš ďalšiu fyzikálnu nezrovnalosť.je toho veľa.
ja mám v práci len obyčajný Ultimaker, kamarád tlačí na zakázku a má 5 prúšov a závidí.kvalita sa nedá porovnať.a Raise je ešte niekde inde ako obyčajný Ulti2+
a kto neverí, ten s tým skrátka ešte nepracoval.
je to ako vykrikovať že fábia je lepšie vozenie ako hocijaký mercedes.
a otázka na zamyslenie...
ľuďom na výstave údajne padala sánka z Raise, tak ako to že ho tá entry-level tlačiareň prekonala?
ak prekoná, tak preto že na Raise bude neznámy filament použitý prvý krát a Raise pôjde 100mm/s proti 20-30mm/s hračkárskej i3 a kto vie čo ešte chalani všetko vybavili.
a áno.ja som tiež už stretol ľudí čo boli absolútne neschopný dostať slušný výstup z tlačiarne za 5000€ a to boli inžinieri.potom samozrejme lepšie vyladený i3 alebo kľudne Rebel II ponúkne lepší výstup.a opakujem - hovorím aj o pomere čas/kvalita tlače a v tomto segmente i3 neponúka absolutne nič.
nehovorte mi furt niekto že čierna je biela a biela čierna.ak sa potom bavíme takto, tak sa bavme o veľmi vymaznanej a odladenej Prúša proti rovnako vymaznanej Raise.a to nechcem robiť reklamu Raise.na tento účel postačí takmer akýkoľvek stroj v tom segmente.