Koukám, že se tady rozjela velice zajímavá diskuze týkající se silikonových podložek. Možná by si toto téma zasloužilo vlastní vlákno, jen pro udržení přehlednosti
.
Když tohle řešení porovnám s mým stávajícím řešením, zbavil bych se tak mezery, která vzniká uprostřed mezi sklem a HeatBedem MK2b, z důvodu prohýbání se HeatBedu. Takže by byl lepší přenos tepla na podložku. A napájení 220V bych bral taky jako plus, dát dohromady nějaký spínací prvek ovládaný stávající řídicí elektronikou by taky neměl být problém. Navíc bych tím RAMPSu výrazně odlehčil a nemusela by se řešit ani výměna některých poddimenzovaných součástek.
Když bych se vrátil ke kenstrukci své tiskárny, abych udržel průhyb vodicích tyčí na úrovni cca 0,02 mm, museli by mít průměr minimálně 25 mm. Jaké monstrum by najednou vzniklo asi popisovat nemusím. Pokrýt tak velkou tiskovou plochu chce hold své. Takže toto řešení beru jako slepou cestu. Škoda, když jsem na něj na internetu narazil, docela se mi líbilo a viděl jsem tam i pár výhod oproti jiným konstrukcím, ale pro větší tiskové plochy se bohužel nehodí, případně bych stávající konstrukci musel doplnit o pořádné pojezdy a stávající podící tyče nechat jen pro přenos pohybu, takže ještě horší řešení...
Na konstrukci typu CoreXY jsem se díval hned ze začátku. Jen nevím, jak je to s dostupností firmware. Upravit existující bych možná zvládnul, ale udělat něco nového, to už nedám... Navíc bych se asi v konstrukci nevyhnul použití kvalitnějších pojezdů, než jsou hlazené tyče, takže se zase začnám dostávat do cenových hladit, kam se mi moc nechce. Díval jsem se i na tiskárny typu delta a to by mohla být docela schůdná cesta. Hlavně když tady dal JCHP odkaz na silikonovou podložku o průměru 300 mm. O výhodách a nevýhodách této koncepce vím. Hlavně se uvádí potřeba přivádění materiálu k trysce přes bowden, ale tomu bych se při stávajících požadavcích nejspíš stejně nevyhnul...