Ahoj, poslední dobou jsem si všiml, že při tisku větších objektů je problém s přichycením první vrstvy filamentu. Zatímco na krajích podložky se plast špatně přichytává, tak čím blíže ke středu se tryska blíží, tím více se plast rozmatlává, zvedá a "trhá", protože vzdálenost mezi tryskou a sklem je příliš malá.
Prohnutí bedu jsem naznačil na přiloženém orbázku, přičemž daleko markantější je to vypouknutí vertikálně, než horizontálně (myšleno při pohledu na foto).
Při tisku skirtu u větších objektů tak dochází k tomu, že tryska po pár průjezdech strhává již přichycený plast, matlá se to a prakticky se nedá normálně tisknout nic většího, co má jak pár cm2 a je spíše čtvercového půdorysu Bed se nedá rozumně levelovat, protože buď je vzdálenost trysky jakžtakž OK poblíž středu, ale nevhodná u okrajů a vice versa...
Zkoušel jsem kontrolovat tyče osy X i Y, ale jsou rovné. Zkoušel jsem nepatrně zvětšit průměr otvorů v heatbedu pro stavitelné šroubky, aby si podložka mohla lépe "sednout". Také jsem zkoušel zarovnávat horní plošky plastových matic, na kterých podložka leží, protože všechny nejsou 100% kolmé vůči ose šroubků a mírně hážou.
Zkoušel jsem mezi sklo a vyhřívanou podložku vkládat papírové proužky a čtverečky, na různá místa, v nadějí, že si sklo lépe sedne a prohne se kýženým směrem a pak tam jako trvalé řešení nalepím kaptonovku. Ale pomohlo to jen velmi nepatrně - prakticky vůbec. V tomto případě sklu spíše uhýbá ta měkká vyhřívaná podložka tištěného spoje.
Podle kovového dílenského pravítka je sklo rovné a také jsem ho zkoušel otáčet - pokud by bylo nějak prohnuté, mělo by IMO dojít k opačnému jevu, tedy tryska by měla drhnout u okrajů a nikoli ve středu tiskové plochy. Nic takového se však nestalo. Sklo připevňuji k bedu čtyřmi klipsnami - viz foto.
Vše zkouším za studena, tj. nemám zahřátý ani bed ani trysku. Vůbec nechápu, jak je něco takového fyzikálně možné Po zahřátí bedu a nozzlu je situace cca podobná.
Přemýšlím, kdy to začalo takhle zlobit a vůbec nevím... Tisku nárazově, občas a už jsem tiskl i větší objekty a tento problém nebyl tak markantní. I když si matně vybavuji, že první vrstva u větších ploch měla podobné tendence se drhnout a nadzvedávat, protože tryska byla příliš blízko - ale zjevně tam nebyl takový rozdíl.
V tiskárně jsem na všech osách měnil lineární ložiska za kluzná pouzdra s teflonem, ale vím, že i po výměně jsem úspěšně tisknul větší věci. Rám není nijak pokřivený, vše by mělo být OK. Na bedu mám zespod nalepený sanitárním silikonem korek, slepený chemoprénem ze tří vrstev po 1 mm.
Nechápu, jak se tohle může vůbec dít. Budu vděčný za jakékoliv rady.