Saph píše:Jo tak to mám taky a aktuálně to řeším Fotí se to blbě, v reálu mě to taky štve.
No vidíš, a já to vyřešil. Viz fotka nahoře ve 20:25 hod.
Saph píše:Jo tak to mám taky a aktuálně to řeším Fotí se to blbě, v reálu mě to taky štve.
vitbauer píše:Něco na tom bude. Když jsem zvyšoval napětí zdroje z 12 na 13,5 V bez připojené zátěže, po připojení bedu na jednu větev došlo k poklesu napětí na všech větvích na 11,9 V (i na těch bez zátěže). Tím musí být ovlivněno napětí na 5V stabilizátoru 7805, byť nepatrně (výstupní napětí z 7805 není přesně 5V a je závislé na vstupním napětí). Tím pádem musí za použití Ohmova zákona být naměřená teplota odlišná než při měření za konstantních podmínek (zde uvažuji po určitou dobu konstatní odpor termistoru a proměné napětí přivedené na odporový dělič napětí = proměnné napětí snímané na termistoru, respektive různé naměřené teploty při konstantním odporu termistoru a proměnném napětí na termistoru).
Kondenzátor pro vyhlazení průběhu napětí bych zapojil nejen na výstup zdroje, ale i na vstup. Čím větší kapacita, tím lépe.
vitbauer píše:Kondenzátor pro vyhlazení průběhu napětí bych zapojil nejen na výstup zdroje, ale i na vstup. Čím větší kapacita, tím lépe.
lubosh píše:Výměnu zdrojů jsem dělal proto, abych viděl, jak stabilní mají výstup, což se projevuje na měření teploty, která je samozřejmě konstantní za studena. Tiskl jsem kostku při oscilující teplotě 49-50°C. Perioda trvala cca 20 sekund, a bylo patrné vlnkovatění v ose Z. Poté to samé bez vytápění HB, a vlnky zmizely. S vyhlazením (částečným) napětí z regulátoru jsem po PID kalibraci HB tiskl již bez problému. Na tento problém jsem narazil již před rokem, kdy jsem použil PID hodnoty z 20x20 cm na 30x20 cm HB, a vlnkovalo to stejně. Trvalo mi dva dny, než jsem přišel na to, co bylo špatně. Prostě věřte nevěřte, je to tak.
lubosh píše:To " OK1UGA" - je to tak, a proto jsem v prvním příspěvku zveřejnil schéma zapojení. Ta první dioda je tom proto, aby omezila vliv poklesu napětí ze zdroje při zátěži.
zemciko píše:lubosh píše:Výměnu zdrojů jsem dělal proto, abych viděl, jak stabilní mají výstup, což se projevuje na měření teploty, která je samozřejmě konstantní za studena. Tiskl jsem kostku při oscilující teplotě 49-50°C. Perioda trvala cca 20 sekund, a bylo patrné vlnkovatění v ose Z. Poté to samé bez vytápění HB, a vlnky zmizely. S vyhlazením (částečným) napětí z regulátoru jsem po PID kalibraci HB tiskl již bez problému. Na tento problém jsem narazil již před rokem, kdy jsem použil PID hodnoty z 20x20 cm na 30x20 cm HB, a vlnkovalo to stejně. Trvalo mi dva dny, než jsem přišel na to, co bylo špatně. Prostě věřte nevěřte, je to tak.
A zkoušel jsi mít jiný zdroj pro bed a pro zbytek?
Protože podle mně je problém nikoli v kolísání teploty bedu ale například, a daleko pravděpodobněji, v kolísání napětí které například "pohání" motory.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 návštevníků