tom666 píše:prochazkao píše:... Takže jsem si půjčil USBasp ... arduino IDE píše
avrdude : warning : Can not Set sck period . usbasp please check for firmware update ...
Tato chyba je sposobena starsou verziou firmwaru 1.02. Staci aktualizovat FW na v1.03 (
usbasp.2009-02-28.tar.gz), alebo rovno na v1.04 (
usbasp.2011-05-28.tar.gz). Pricinou chyby je softwarove nastavenie ISP rychlosti cez prepinac -B (avrdude), ktore je funkcne az od verzie 1.03. Mozes preto este vyskusat pouzit jumper 3 pre manualne nastavenie "slow clock" modu. Od firmwaru v1.03 je vsak toto prepinanie cez JP3 uz nefunkcne.
USBasp.jpg
To, ze sa Ti standartnym sposobom (za predpokladu, ze BootLoader je v poriadku) nedari nahrat software do Arduina moze byt pricinou HW chyby (obvod UART, reset MCU). Problem u jedneho opravovaneho Arduina bol sposobeny chybou v obvode reset MCU, kde bola pouzita od vyroby zla hodnota keramickeho kondenzatora. Skus preto hned po skompilovani a hlaske o nadviazani spojenia s doskou Arduino pouzit na kratky okamzik reset tlacitko.
Alternativne je mozne nahrat software do Arduina cez SPI rozhranie:
1. Prepoj Arduino a USBasp cez SPI.
2. Cez menu "Nastroje" zvol "Programator: "USBasp""
USBasp_1.jpg
3. Cez menu "Nastroje" zvol "Vyvojova deska: "Arduino Mega 2560"" a "Procesor: "ATmega2560""
USBasp_2.jpg
4. Otvor projekt a nasledne cez menu "Projekt" pouzi "Nahrat pomoci programatoru". Pokial nemas aktualizovany FW v USBasp, tak pouzi JP3 (slow clock mod).
USBasp_3.jpg
Ahoj, díky za vyčerpávající radu. Vše jsem již vyzkoušel.
K bodu prvnímu, kdy mám upgradovat FW od USBasp - ok, možná je to řešení a pak by přes něj mohlo jít nahrát přes IDE do MEGA 2560 projekt, ale abych do USBasp nahrál nový FW - tak potřebuji další programátor, je to tak?
CO se týká návodu abych při kompilaci klasickou cestou přes USB a těsně před nahráváním projektu zmáčkl tlačítko RESET - to jsem zkoušel jako první variantu, je to nějaké video na youtube....řešení to ale nebylo. Možná ho mačkám, brzy možná pozdě...
A když se pokusím nahrát projekt přes USBasp programator z aplikace IDE - tak se to tvarí ze to kompiluje, pak to pise upload, ale tak to zustane a nic se nedeje. Zadna chyba nic....
USBasp svítí červeně, jako že je komunikace, ale druhá LED2 nesvítí...což znamená že nic neposílá... asi.
Podotýkám, že toto dělám na starém NB kde mi toto jede. Na svém WIN7 64 si ani nškrtnu. Ted jsem stahl UBUNTU na USB a budu dalsi tyden laborovat v linuxu abych zjistil, kde je chyba!
TAdy davam fotky, jak se to chova na tom starem NB.... první je zapojení, druhá je pouziti AVRDUDESS - lze pres USBasp precist pripojenou MEGU2560 - treba ti to neco rekne...
Treti fotka je pouziti Extrem Burner AVR - ten taky pracuje a vyčte z MEGY vše...a poslední fotka je pouziti IDE a to se proste sekne a nic nedele... NElze vypalit zavadeč a ani nelze nahrat projekt...
Treba se timto posuneme dal. Dekuji Ondra!
https://prochazkao.rajce.idnes.cz/3D_tisk/a jeste jsem tady pridla jak vypaluji zavadec, ale nic zadna chyba, zadny hlaska... proste ceka, pouzil jsem spravny com port, spravny programator, spravny procesor ... co je blbe?