Na svém rebelovi používám v základu akcelerace 1000mm/s. Osa X by snesla i více, ale na perimetrech v ose Y se už začíná projevovat lehký ghosting. Jen dodám, že používám 10mm tyče, značková lineární ložiska, německé řemeny, externí drivery, duralový stolek a všechny díly jsou oproti klasické RII zesílené, takže jsem pro maximální rychlosti tisku udělal myslím poměrně dost.
Každopádně je to hodnota se kterou si jde hodně hrát (stejně tak jerk), například přes post processing script (Simplify) si nastavuji rozdílné hodnoty akceleraci pro perimetry, infily, solid infily, supporty... Je zde i možnost nastavit rozdílnou akceleraci pro X a Y, ale zatím jsem to moc nezkoušel.
Rychlost tisku 1000 mm/s je úplný nesmysl. Neveřím, že nějaký extrudér a filament by něco takového zvládnul. Osobně jsem tisknul maxmálně do rychlosti 160mm/s na infilech. Na vyšší už by to chtělo volcano hotend nebo něco podobného.
Ve finále hlavně nevidím smysl v této honbě za rychlostmi. V praxi je to stejně v drtivé většině případu nepoužitelné. Už jen například přetoky materiálu co vznikají v rozích začínají být ve vysokých rychlostech značný problém. Jedná se o záležitost velkého tlaku v trysce a to i sebelepším zdokonalením tiskárny člověk nevyřeší, trochu pomůže FW nastavení linear advance, ale stejně je to věc co je pak třeba ladit pro každý model. Také zajistit stabilní průtok plastu je s přibývající rychlostí stále větší problém.
I profesionální tiskárny za stovky tisíc mají maximální tiskové rychlosti kolem 100mm/s a bude to mít své důvody.
Pokud jde člověku tak hrozně o rychlost tisku, tak než investovat desetitisíce do ocelových mašin, tak raději postavit druhou tiskárnu. Rázem člověk tolik spěchat nemusí a celková úspěšnost tisku se zvýší v násobcích