misolin: Pro lepší představu přikládám nákres osy Y, co aktuálně používám (jen o 10cm kratší variantu).
Průměr tyčí 10mm.
Úchyty tyčí Y jsou z jednoho dílu, což mi rovnoběžnost zajištuje. I rozteče 150mm se dá poměrně přesně tímto dosáhnout (asi až na třetí pokus, bylo potřeba lehce kompenzovat smrštění abs/nepřesnost mé tiskárny zvětšením rozteče o nějakou tu desetinku mm)
Tyče pak leží přímo na rámu tiskárny a jsou na každé straně přitlačené dvěma šroubky M3, takže i v ose Z by to mělo být tak přesné, jak jen je to snad možné na takovém rámu.
EDIT: Každopádně dík za výpočet té teplotní roztažnosti. Rozdíl 50 stupňů na stolku snad nikdy nebude. Pochybuju, že se během tisku ohřeje více než na nějakých 45 stupnů. To znamená rozdíl oproti pokojové tepelotě tak 20 stupňů, to už nemůže být poznat. Dobré vědět
fdd: co se týče uchycení ložisek v plastových držácích, tak si nemyslím, že je to špatně. Dříve to byl problém, ale teď když mám přesnejší tiskárnu a všechny držáky na podložce zorientuju stejným způsobem, tak nevěřím, že je to horší než ten kovový čínský domek(taky ho tu mám, odradila mě váha).
medapeta: dám ti pak vědět a nějak se domluvíme, některé jsou úplně nejeté