První tisky

Re: První tisky

Příspěvekod Kuba5 » 21.09.2014 21:24

Ok, zkusím 5 vrchních vrstev.
Právě že ne, všechno co jsem vyfotil se tisklo naráz, tzn. po vše po vrstvách.
Jak řikáš, nejdřív bed nahřeju a pak až pustím tisk, ale to je spíš detail, teplotu drží i tak krásně na 110°C.
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 21.09.2014 21:48

Nejde o drzeni teploty, ale o to, ze nechapu, proc nahruvas BED rucne a trysku automaticky. Kazdopadne zpusob, kterym pustis ohrevy nema na regulaci a stabiltu teploty zadny vliv
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel

Images: 243
Zasloužil bys asi medajli :) Nebo jsi admin :D

Příspěvekod Kuba5 » 21.09.2014 22:04

Jasně, mně to příjde lepší, protože HB se nahřívá dlouho (snad 17 minut), takže hned po zapojení tiskárny začnu nahřívat HB a můžu připravovat tisk.
Jinak čím je to ohnutí rohů u vyšších vrstev?
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 21.09.2014 22:36

Nejspis Mladci jako takovou. Smrstuje se trochu vic, pokud mas nejakou normalni barvu. Transparent se chova uplne jinak, ale ty klasicke barvy se proste vice smrstuji a pnuti je tak velke, ze se ti to proste utrhne.
Podle me je jedinou cestou ABS juice.
  • 0

Dan - Rebel ? ;) - http://rebelove.org - Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M ! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !
Rebel

Příspěvekod Kuba5 » 22.09.2014 07:44

ok, ABS juice bych mohl zkusit, každopádně na zrcadle mi to drží dost takže by asi spis pomohlo trosku snížit teplotu a hlavně rychlost.
Jeste jsem z Mladce objednal černé PLA na tisk větších objektu tak jsem zvědavý.
Jinak nevím odkud brát ABS, u Fillamentum mi vadí ze je na cívce o 250g mene. i když je fakt ze ty je mas celkem levně to už bx se místo Mladce vyplatilo ale skoda ze mas malo naskladneno.
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 22.09.2014 09:11

neni to o tom, ze mam malo naskladneno, ale o tom, ze nechci mit doma 100kg filamentu, nemam na to cas ani prostor. Pokud chces nejaky konkretni filament, tak ti ho sezenu, ale musis rict predem a ne ze ho chces druhej den. Pokud nebude filament u vyrobce skladem, muze dodavka trvat klidne 2-3 tydny, podle cyklu jejich vyroby.
  • 0

Rebel

Příspěvekod Kuba5 » 22.09.2014 15:28

Rozumim ti.
Jinak ještě zkouším pájecí kapalinu (kalafuna v lihu), tak uvidíme, jak to dopadne. Kdyžtak zkusím ABS juice nebo oboustranou pásku nebo herkules. Lak na vlasy mi funguje celkem dobře, ale je potřeba před každym tiskem starou vrstvu smýt a udělat novou, protože ten lak na vlasy udělá na zrcadle takový doslova prach, na který se to ABSko dobře chytá. Nesmí se toho zrcadla dotýkat, protože jde ten prach lehce setřít. No a když to pak chladne, tak jdou slyšet fakt dost hlasité zvuky praskání a pak se to odlepí i s lakem, příjde mi.
Jo a ještě ohledně PLA, je tvůj hotend už PLA schopný tisknout bez laborování s nastavením?
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 22.09.2014 16:19

na kalafune to drzet nebude.
Nevim cemu rikas laborovani, kdyz celej 3D tisk je laborovani :D
  • 0

Rebel

Příspěvekod Kuba5 » 22.09.2014 16:40

Myslel jsem, jestli se pořád tak strašně zasekává. :D
No na kalafuně to celkem drželo, tiskl jsem dvě vazby rohu (víc jsem radši nezkoušel kvůli spotřebě materiálu) a drží to pěkně, musím dost ochladit HB, aby to šlo sundat. nicméně rohy jsou pořád trošku zvedlé (ale ne, že by se to celý odlepilo od podložky, jen prostě to neudrželo ten ostrý úhel, asi by pomohl pomalejší tisk).
Na horní vrstvě je ale furt moc materiálu a tryska do něj jakoby ryje a vypadá to hnusně. Co s tím? Když snížím trošku Top solid infill, tak to moc nevyřeším, to udělá linky akorát slabší, ale materiálu bude pořád víc.
EDIT: Jo a mám tu vytisklý jeden objekt s krásnou horní vrstvou, ale je to tím, že to prostě sli3c náhodně nastavil akorát (šířku horní vrstvy)
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Car » 22.09.2014 23:55

Kuba5
pokud používáš ABS z Mladče -přejdi na ABS Juice ,ale pod něj napřed rozetři nějaký to tyčinkový lepidlo na papír (cores ,titest atd. ) stačí tenká vrstva místo vedle místa a pak teprve natři štětkou ABS Juice tenká vrstva stačí ( případně druhou křížem ) po odlepení dílce většinou není třeba znovu potírat ,ale počítej s tím ,že velké plochy půjdou velmi špatně odlepit i když bed zchládne pod 50°C .

ty rožky se ti bortí jen na některých rozích asi 5 mm nad stolkem v 1 cm délky a pak nic,že ?
  • 0

Konstrukce Prusa i2 ,Rebel 2 ,PEEK hotend 3mm i 1,75mm vlastní výroba ,Marlin , Ramps 1.4 ,motory Microcon SX17 -0905 ,KISSlicer64
Car

Příspěvekod Kuba5 » 23.09.2014 11:01

Ok, přejdu na ABS juice, uz jsem na to koupil radši novy aceton, lepidlo snad najdu.
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Kuba5 » 23.09.2014 21:25

ABS Juice mi fungoval tak na půl, drželo to fakt dost pevně, jeden díl jsem nemohl ani sundat, musel jsem do toho bouchnout z boku, aby se to odtrhlo. Ale na většim objektu byly stejně malinko zvedlé růžky, není to nic, co by asi vadilo, ale radši bych to měl rovné.
Každopádně teď zkouším tisknout z PLA a zatím mám z toho nejlepší pocit, dá se tisknout vyšší rychlostí, protože PLA líp teče a obecně mi to celé připadá takové přesnější a hezčí.
Je teda dost pravděpodobné, že brzy kompletně přejdu na PLA. Ještě nemám úplně vyřešené uchycení.
Lak na vlasy funguje, zase to drží pevně, ale rohy se trošku zvedají. Zajímavé je, jak je objekt z PLA hned po dotisknutí pružná, je to jako guma. :D
Jinak PLA je oproti ABS úplně lesklé a celé to vypadá líp.
Jediná nevýhoda je vyšší cena, PLA má prostě větší hustotu.
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Car » 23.09.2014 22:04

Když se ti rožky ještě stále zvedají , tak :
1: můžeš mít nedoštělovaný správně stolek k trysce ( je ta spodní vrstva úplně celá zalitá nebo jsou vidět ještě jednotlivé dráhy "drátky" byť částečně spojené ?)
2: ti tam fouká studený vítr - zavřít do krabice a větráky musí foukat ven a pryč od dílce né na něj ( pokud máš tiskárnu v zóně 20 až 50 cm od zemně - musíš s ní víš ) nemít otevřený dveře a okno
3: prach na filamentu či tištěném skle - řádně uklízet po sundání výtisku
  • 0

Konstrukce Prusa i2 ,Rebel 2 ,PEEK hotend 3mm i 1,75mm vlastní výroba ,Marlin , Ramps 1.4 ,motory Microcon SX17 -0905 ,KISSlicer64
Car

Příspěvekod Kuba5 » 27.09.2014 14:21

Abych to nějak uzavřel.
ABS z Mladče jsem asi koupil naposled, na první pohled jsem z něj měl docela dobrý pocit, ale třeba pro vytištění dílů na Rebela je úplně k ničemu, protože je to velmi křehké a už třeba při strčení tyče to držáků hlazených Z tyčí to praskne. Vrstvy se jakoby odlepí.
Je teda pravda, že mám infill jen rectlines, což je mřížka a to je velmi křehké, dřív jsem používal plástve a bylo to odolnější, i tak si ale myslím, že se vrstvy při tlaku od sebe odtrhnou.
V případě ABS tedy budu volit asi Fillamentum, nic jiného vhodného mě nenapadá.
  • 0

Kuba5

Příspěvekod Rebel » 27.09.2014 18:33

Dily z Mladce tisknout jdou, ale musi byt pomerne dost vysoka teplota na HE. Klidne az 260, ale zalezi samozrejme na rychlosti tisku, coz se mi vive jak cca 80mm/s nepodarilo. Pri nizke teplote a vyssi rychlosti se proste vrstvy poradne nespecou.
2. problem je, ze bez juice mi to ns kaptonu nedrtzi.
  • 0

Rebel

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná problematika tisku