Zakládám nové vlákno, protože do Čech jsme přivezli nového výrobce filamentů Smart materials 3D. PLA, ABS, FLEX, PP, Medical, WOOD, ABS Fireproof, Nystrong, HIPS, E.P., Cleant filament, PLA3D850, ABS H.I.
První testy ze samozhášivím ABS "fireproof" Smartfil nám dělal Ondra a napsal:
Docela se "matle" a přirovnal bych to k filamentům s nějakým plnivem dřevo, luminscenční a podobně. Výtisk je na omak hrubý, opět to přičítám nějakému plnivu. Při tisku materiál hodně smrdí - nutno větrat.
Moje teorie potvrzuje taky test s rozpuštěním vzorku v acetonu. Normální abs se bezezbytku rozpustí, tohle spíš nasákne a vznikne houbovitá hmota. Na PEI podložce to drží skvěle, měli jsme to problém dostat dolů v celku, v plastu převládá netavitelné plnivo.
Neodpustili jsem si test samozhášivosti a ten dopadl dle očekávání skvěle. Skoro není možné to zapálit a okamžitě to hasne. Nastavení tisku - podobné jako u klasického ABS.
FLEX Smartfil: Testoval Jakub
Nejlepší použít základ průšu pro FLEX a upravovat podle výsledku tisku, hlavně pozor dávat na rychlost, čím pomaleji tím lépe matroš se rád natahuje drží pěkně na lepidle a po dokončení tisku se ,může celý hodit do kbelíku s acetonem a nechat vyplavit lepidlo. Nejlepší výsledky při pomalém tisku, infill 10% vrstva 0,2, bez chlazení, podložka PEI. Doporučení od Kuby: pevné nervy při zavádění filamentu. Musel jsem povolit i přítlak oproti PLA protože matroš vykluzoval jinama.
PP Smartfil: (polypropylen). Testoval Jakub:
Materál má výhodu že je vařitelný svářečkou, v praxi je použitelný pro vodní hospodářštví na výrobu atypických přírub. Jinak nedrží rovinu na podložce, (i při zateplení) je pnutí materiálu tak velké že neudrží pravé úhly. Není vhodný pro mosty. Černá barva trochu lesklejší výtisk. Podložka čistý papír. CHlazení - ANO, rychlost 50mm/s, 250-254 st tryska a 95-100 st podložka.