Zdar. I když jsem na tomto fóru pasivní a počet mých příspěvků ze mě zatím dělá totálního outsidera, tak bych si dovolil rozsoudit spor o točivý moment. Můžu?
Tím točivým momentem, který zde uvádí Neliz, je s největší pravděpodobností myšlen klopný moment od tíhy extrudéru. Pokud budeme brát z deformačních podmínek to, že obě tyče se pod stejným zatížením deformují stejně, tak klopný bod bude uprostřed mezi tyčemi. A čím je těžiště extrudéru vzdálenější, tím se to víc naklopí. Viz moje rovnice statické rovnováhy zde.
https://1drv.ms/i/s!AiBbwiMB9UPyhUIVC2SEDPaQQh_m.
Na druhou stranu si taky myslím, že se jedná o výrazně méně podstatný problém a větší problémy zde byly již popsány. A taky bylo uvedeno, že se jedná o hobby zařízení, na které nemáme každý 100 klacků, abychom to vyparádili těmi nejlepšími Hiwiny, servomotory, lineárními pravítky a já nevím, čím vším ještě.
Dle mého názoru Neliz nebude v pubertálním věku, protože by jinak sám od sebe pravděpodobně nepřišel k tomu, že tam bude působit ještě klopný (dle jeho slov točivý) moment, ale na druhou stranu bych byl rovněž vděčný za to, když by nám ukázal řešení. To, že neumí modelovat (dle informací v jiných vláknech) vůbec nevadí, podle mě je to nejmenší skočit si na nebližší strojní průmyslovku a dát tam práci dobrému studentovi za peníz přijatelný pro obě strany, přičemž student nebude mít ponětí, co vlastně modeluje, jen něco vytvoří dle nákresu. Toto už je ale OT, za který se omlouvám.
Jinak i mně se práce autora vlákna líbí a líbí se mi nasazení všech zdejších, kteří něco tvoří.