Tvuj nazor a vlastni zkusenost jsem nekolikrat popisoval a toto reseni take kritizoval minimalne pred 3-4 lety na klasickem kartezu se 2 motory na Z (a po case se to urcite nevrati). Rozchodu stran se da predejit nekolika zpusoby a proto mam taky na obou stranach endstopy Y min. Zatim je sice pouzit jeden, ale pripraveny jsou 2. Opet relativne jednoduche a funkcni reseni.
Y nyni jezdi na kazde strane pouze na jednom lozisku, kdy muze dojit k vychyleni, ale v pripade pouziti 2 na ose mam odzkousene, ze se pri spravnem sesazeni strany proti sobe nehnou. Chili jsem z toho duvodu uvazoval i o jednostrannem pohonu, ale vzhledem k hmotnosti osy a zachovani moznosti rozumnych akceleraci jsem zvolil 2 nezavisle motory, kde v pripade pouziti 4 lozisek dojde k velice pevnemu svazani stran, kdy nedojde k "preskoku" kroku.
Spojeni 2 motoru hrideli ci remenem a hrideli take neni uplne stastne reseni. Musi byt spojene ve spravne fazi, jinak se budou "pretahovat" a prinese to vice skody nez uzitku, tedy kmitani osy ve statickem stavu, zvyseni hlucnisti atd. atd. Tedy k mechanickemu spojeni musi dojit v 0°, coz samozrejne plati i pro tu mou variantu se 2+2 lozisky. Dalsim kritickym momentem jsou drivery a jejich nepresna modulace atd.
Shrnu to jednoduse, za me je jednoznacne neni co resit, zadne spojeni na obou stranach tam nebude, nyni jsou na konstrukci vymerene dorazy, kam proste jednou za cas osu mechanicky narvu a neni co resit. Elektronicke srovnani na endstopech dodelam, az budu mit cas si hrat s FW.
Kazdopadne bych v tuto chvili zastavil diskuzi o konkretnim reseni a konstrukci. Zbytecne se budou duplikovat dotazy zde a v tematu, kde bude cube oficialne zverejnena. Tedy od ted je vse tajne, az do doby, nez bude vydana oficialni verze Toto tema berte pouze jako informativni, ze neco obcas i delam Sice urcite spatne, ale delam
Dan - Rebel ?
-
http://rebelove.org -
Nevyzkoušíš = nevíš - Rebel I-III, Rebel sCUBE, Anycubic i3 MEGA, Anycubic - Kossel Mini, MeCretor2-upravený, Anycubic Photon, RR1, RR400M
! Pro STL přílohy použij čudlík "UMÍSTIT DO PŘÍSPĚVKU" !