Zdravím,
už nějaký pátek si pohrává s myšlenkou stavby naklápěcího duálního extrudéru volně založeného na návrhu se kterým si pohrával "Baisop" zde: viewtopic.php?f=9&t=794
Myšlenka je stejná, hlavní smysl je, aby se díky náklonu neaktivní hlava o pár mm zvedla a najela na krytku, která zabrání ukapávání materiálu na výtisk. Bude to vhodné především pro tisky, kde se barvy střádají velice často, třeba v každé vrstvě. Ještě se rozmýšlím jestli jít cestou direct drive(pouze jeden motor pro obě struny) nebo bowden(dva motory umístěné mimo vozík), i když aktuálně převládá asi bowden. Celou naklápěcí mechaniku chci postavit kolem axiálního ložiska, aby nedecházelo k tření plastu o plast. Věřím že tímto zajistím i dostatečnou přesnost.
Něco mám už i narýsováno, ale hlavní problém, co teď musím vyřešit, je způsob, jakým se bude celý extrudér naklápět. V tuto chvíli se mi nejvíce líbí varianta použít pro tento účel menší krokový motor(Nema 11 nebo , který by řídil náklon ať už řemenem nebo přímo. Vymezení konečných pozic pohyb náklonu by se možná dalo vyřešit i pomocí endstopu na každé straně.
Moje otázka tedy zní, bylo by možné nakonfigurovat firmware tak, aby při změně tiskové hlavy aktivoval na krátkou chvíli krokový motor určený pro řízení náklonu, který by se posunul o předepsaný počet kroků (nebo po endstop) a při opětovné změně zase druhým směrem. Motor by také musel být stále pod proudem, aby držel pozici(předpokládám).
Našel by se tu tedy někdo, kdo by mi byl schopen s touto konfigurací firmwaru pomoci? Bohužel se v této problematice příliš neorientuji a potřebuji vědět jestli je to alespoň reálné, ať něco nečmárám v CADu úplně zbytečně.
Díky moc za postřehy a případní zájemci o spolupráci jsou vítáni