Zdravím chlapi,
nevím jestli můj dotaz patří sem, ale potřebuji radu. Měl jsem Arduino z Aukra, čínu za necelé 200 Kč, chtělo to ovládač CH340 na port, což jsem měl vše funkční a tiskárna jela jak má. Problém se objevil zničeho nic, kdy mě asi po měsíci nešla zkomunikovat vůbec tiskárna s PC. Vůbec se nenačetl port COM. Do té doby vše OK, tisky, komunikace, programování .... Zkoušel jsem desku připojit i v práci na druhý počítač a taky se nenačetla. Tak jsem ji vyhodil v domění, že je po smrti. Koupil jsem si nedávno novou desku (
http://obchod.rebelove.org/elektronika/ ... 60-r3.html). Nahrál jsem Marlina jako předtím, a vše šlapalo zhruba měsíc jak má.
No, dnes se stalo zase i skrze tu novou desku, že jsem tiskl a
zničeho nic při tisku mě pohon osy X sám od sebe vyjel zcela vpravo a stále se skrze přeskakování řemene snažil jet doprava. Musel jsem nouzově vypnout (ještě že jsem byl u toho). No a i skrze to, že svítil displej a stále zobrazoval jak má, zkoušel jsem reset tlačítkem na desce, odpojoval přívodní kabel a přepojoval na jiný port USB, tak se deska nedokáže spojit s počítačem. Zpočátku mě to házelo hlášky, že desku nenašel (tedy evidentně se o něco systém snažil), ale nyní po připojení kabelu se nestane nic. Ani hláška o problému s připojením....vytáhl jsem desku z tiskárny a napojil na jiný port, svítí jen kontrolka ON a vlevo nahoře L (ta svítí trvale, nebliká). Když zapojím náhradní desku, tak kontrolka L bliká (ale to bude asi tím, že není nahrátý firmware)....tedy nová deska se mě bez problémů spojí pod novým COM 4. Ta deska co asi odešla byla pod COM 10. Fakt netuším, co se mohlo stát.....doposud tiskárna ten měsíc jela jak má, nic jsem při tom tisku nedělal....bylo to samovolné !!!!
Neví někdo čím by to mohlo být? Už se pomalu bojím tam strčit tu novou desku, aby mě do třetice neodešla za měsíc taky !!! Je to divné. Díky za případné rady.....
PS: Nepomohlo by třeba přeprogramování bootloaderu přes ISP ? Nebo že by odešel čip (převodník na USB)?