Začetl jsem se do této diskuse a mrknul se trochu na web, protože mě zaujaly ty silikonové podložky. Například na Ebay.com jsou ve dvou provedeních, a to na 120V AC a na 220V AC. Rozměry jsem našel různé, tuším až do 50 x 50cm, ty měly až 1600W.
Někdo se zde dotazoval na parametry těchto podložek, no, vyčetl jsem, že jsou koncipovány na teploty -50°C až +260°C. Těch 260°C je maximum. Tloušťka podložky 1,5 mm. Jsou v provedení s termistory NTC 100kohm, mají na sobě pro fixaci nalepenu oboustrannou pásku 3M, atd.....
Nicméně, toto vše je sice hezké, ale vzhledem k tomu, že se zde pracuje se síťovým napětím (u nás, jak již bylo uváděno, konkrétně 230V AC), pak bych toto řešení nedoporučoval, i s ohledem na množství laiků, kteří nemají elektrotechnické vzdělání a tudíž je zde vysoké riziko a pravděpodobnost nějakého úrazu. Další věc co odrazuje je i celkem vysoká cena podložky.
Dostal jsem se i na jinou podobnou diskusi tady na fóru, téma bylo "Vlastní heated bed", viz.
viewtopic.php?f=8&t=934 . No, názor asi nezměním a takovéto experimentování já osobně zavrhuji. Pokud jakékoliv pokusy s napětím 230VAC nemáte dostatečně řešeny ohledně vlastní bezpečnosti (zapojení přes proudový chránič, doplňkovou sekundární ochranu např. nějakým digitálním termostatem s vlastním termočlánkem, který by odpojil celé zařízení (né jen tu podložku) od sítě, apod.), potom opravdu reálně hrozí nejen riziko úrazu el. proudem, ale i riziko vzniku požáru.
Ale vpodstatě je to věc každého jedince jak se k tomu postaví a jak je zodpovědný (ne jen vůči sobě, ale i např. vůči okolí či rodině).