Dnes jsem po roce provozu rozhodil Rebela a vyndal LM8UU. Zkusil jsem jak jezdí na kalených tyčích a katastrofa, všechny na Y a Z (X mám LM10UU, ty šly dobře) v určitý poloze vázly a nebo bylo stále cítit trhaný pohyb jak se asi kutálí ty čínský šišojdy. Hodil je včetně dalších 6 ks do technickýho benzínu v ultrazvuku. Začalo se z nich doslova valit mraky bordelu a za chvíli byl benzín hnědo-černý. Dal jsem jim asi 15 minut, pak oklepal, nasadil na tyč a zkusil. Výrazně lepší.
Tak jsem jim dal nový čistý benzín a dalších 15 minut. Pak jsem je znova zkusil na tyči a z těch 15 ks se dalo vybrat 8 ložisek, který se chovaly slušně, nedrhly, nevázly, plynulý pohyb. Namazal jsem je bílou vazelínou na lineární vedení, co byla v zahradnický stavebnici a vypadá to dobře.
Ten špinavý benzín si sedl a rozvrstvil se. Na dně byly kovový piliny a pár vlasových špón a nějaký černý svinstvo, co drhlo mezi prsty. Tak teda nevím, jak ty lineáry čínskej soudruh vyrábí.
Zítra Rebela poskládám a uvidíme. Pokud se nezlepší tisk a neztiší zvukový efekty(drnčení při šikmým tisku), zkusím vytočit teflonový lágry. Výstružníky 8D8 a 10D8 kámoš nástrojař kupodivu má a tak by to snad bylo čím udělat.
Jirka