mig01 píše:Děkuji za reakci o mazání jsem četl. Nejspíš stejně koupím jednu špulku ABS a jednu PLA. Ještě jaký rozdíl je mezi ABS a ABS-T? Jediný co jsem našel je to, že se méně smršťuje. A pak bych měl ještě jeden dotaz jak je to se smradlavostí filamentů? Prý záleží kdo ho vyrábí... Konkrétně mě zajímá třeba Mladeč (PLA a ABS).
ABS-T je transparentní, ABS je neprůhledné, co se smršťování týče tak to ani tak nevadí když máš zavřenou bednu a chladne to konstantně a bez průvanu. V něm to praská. Rozdíl jsem zaznamenal u ABS od ECO3D, z toho se tiskne jak víno a nekroutí se to, nebo minimálně.
ABS Mladeč mi nesmrdí, ECO3D taky ne, ESUN dost. Záleží ale na teplotě, čím víc topíš, tím větší smrad.
PLA je v pohodě, není to agresivní chemický smrad. PET trošku po chemii, ale dá se vydržet a opět záleží na teplotě.
Začal bych se vzorky od
http://www.materialpro3d.cz/, myslím že ti rádi pošlou kousek od PLA, ABS i PET, případně si můžeš koupit malou špulku.
Pár soukromých rad do začátku(prosím nebrat jako dogma):
Velice důležitá je dobrá podložka, kup si PEI od Průši, nebo kapton se sklem z JRC, na obou drží ABS i PLA dobře. PET můžeš tisknout i přímo na odmaštěné sklo, na PEI to nedávej jinak jí rozerveš. Ostré nástroje na sundavání výtisků používej pouze při tisku na čisté sklo, jinak si podložku dříve nebo později zničíš.
U PET si nastav retrakce na 1,4 nebo 1,5 a množství vytlačovaného materiálu sniž na 90%, teplotu někde kolem 230 a foukej na to.
Na ABS si nastav teplotu kolem 230, v uzavřeném prostoru foukej ohřátý vzduch, bez boxu nefoukej jinak to praská.
Při tisku PLA top kolem 200-210 a nezavírej to do bedny ať to dobře chladne a foukej na plno studený.
U ABS top podložku na 100, PLA na 50 a PET 90 stupňů.
Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje.
Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...