Díky za info.
Já měl na šneku ještě včera železnou bezešvou trubku 20/16 mm a na konci na ní za horka nalisovanou mosaznou redukci 25/20mm. S tím mě to dělalo stále to "korálkování". Prostě na struně se objevovaly kuličky, který vznikaly od bubliny vzduchu, páry, smradu (nevím z čeho), co se rozepnula za tryskou. ABS na stěnách komory žloutlo, takže se i pálilo. Prostě to železo špatně vede teplo a v komoře byla uprostřed malá teplota a na stěnách moc velká.
Použil jsem informaci od formaře a tu železnou trubku vevnitř mosazné trubky odsoustružil, takže teď mám mosaznou tavnou komoru vnitřního průměru 20 mm a délky cca 50 mm. Sice to není ideál, bylo by lepší aby vnitřní průměr byl 16 mm ale jak jsem to nahřál a spustil, nebetyčná změna. Najednou krásná hladká struna.
Sice průměr silně kolísal ale neměl jsem zapojený navíjení a tak fungovala jen gravitace s odkládáním na podlahu. Na začátku byla struna 1,9 mm a když už byla asi 1 m dlouhá a tedy těžká, tak měla 1,5 mm. V tom ale nevidím problém, vyřeší to navíjení.
Nechápu, jak někomu může fungovat komora z vodovodní železný půlcoulky, mě to prostě nešlo ani náhodou.
Taky mě překvapilo, jak Teluran s indexem toku 35 není skoro závislej na teplotě. Pokud dám na komoru 20 mm kameninový vaty v alobalovým pouzdře, tak je struna stejně kvalitní při teplotě 185 až 210 st. Pak začne dělat bublinky. Jo a zatím jedu bez sítka. Vytlačil jsem pokusně tak 25-30 m. No bude žrádlo pro filacutter.
Ale mám s tím jeden dost zásadní problém. Hrozně malej dýlkovej výkon. Stěračák z Fabky (zapojený 2 uhlíky) má PWM regulaci na doraz, plný napětí 12V. Za ním mám tištěný převod 3:1 z ABS. Šnek se mi otočí 1 x za 4 sekundy. Kolik točí tobě? No výsledek je ten, že při ideálním stavu mi to dělá 27 cm struny za minutu ale spís jen 20-23 cm. Podle videa na Trubce je to strašně málo. V stěračáku byl třetí uhlík zlomený a tak tam nemám co dát na zvýšení otáček. Třetí uhlík přidáva asi 1/3 otáček. Teoreticky bych mohl vytisknout kola s jiným poměrem zubů aby jel šnek rychleji. Ale ty máš taky převod dost do pomala tak nevím, zda je to otáčkama šneku. Koukal jsem do násypky když začal docházet granulát a děje se mi tam divná věc. Lehoučký granule v šneku jakoby plavou, prostě šnek se 5x otočí a není téměř znát, že by klesly dolů (mám svislej Filastrudér). Napadá mě, zda jsem nekoupil vrták s příliš velkým stoupáním. Co si pamatuju ze strojařiny, možná v tom bude nějakej problém související se "samosvorností" šneku. Čím by bylo menší stoupání, tím víc by měl šnek nabírat a hlavně nepustit zpět. Nevíš náhodou, kolik má ten tvůj milimetrů stoupání na otáčku? Já si začínám myslet, že ten vrták je dělaný na to aby dobře vytahoval hobliny a to je opak toho, co je potřeba v filastrudéru. Všichno používaj podobnej vrták, tak proč me to sakra nejde?
A propo, ještě mě napadla jedna věc. Kolik máš watíků topení na komoře? Já si objednal na ebay 230V/100W a za studena to má odpor 1064 R což odpovídající jen 50W. Ale na druhou stranu, aby mě udrží teplotu při tlačení na +0-1 st. tak ledka na Rexovi kmitá bliká asi tak 0,5 sekundy s periodou 2 sekundy, takže má ještě cca 3/4 rezervu a komora se nahřeje za cca 5 minut bez izolace, s ní jsem to zatím neměřil.
Jirka