Rád bych znova otevřel téma o rychlosti ohřívání heatbedu.
U stavby prvního rebela jsem měl asi štěstí na dobrý kus, protože bez jakéhokoliv zateplování a po výměně napájecích kabelů od zdroje k elektronice na 2x2,5mm3 a od elektroniky k HB na 2x1,5mm3 se z pokojové teploty ohřeje na 115'C za cca 4,5 minuty.
Zato teď u druhé stavby jsem narazil na kus, který se na tuto teplotu při stejném průřezu kabelů ani nedostal, musel jsem nejdřív zateplit spodek, a teď se na 110'C dostane, ale až za dlouhých 10 minut, na 115' o cca 2 minuty déle.
Nejdřív jsem měl podezření na pojistku na RAMPS, takže jsem zkusil heatbed připojit přímo na zdroj, ale ohřívá se stejně pomalu. Nakonec mě napadlo změřit odpor obou heatbedů a zjistil jsem, že první má 0.7, tento druhý má 1.3 ohmu. To je 205W proti 110W!
A protože z předchozích příspěvků vím, že jsem se stal členem klubu pomalých heatbedů
a nechci se s tím smířit, přemýšlím, co s tím:
1. koupit nový heatbed (= riziko, že co kus to originál a šance 50:50 že přijde lepší kus)
2. napájet heatbed vyšším napětím (15V je pořád málo, 24V nesnese arduino, dva zdroje nechci)
3. Systematicky vykratovat cesty heatbedu (dostal jsem se na 0,4 ohmu
, nevýhoda - použít zdroj co dá >30A, z obav o zdraví MOSFETU na RAMPS jsem neměl odvahu to připojit
)
4. vybrousit lak heatbedu a snížit odpor pocínováním (nemám na to vybavení, takže pakárna s páječkou a horkovzduchem v ruce)
5. zvyknout si na rychlost ohřevu (absolutně nepřijatelná varianta
)
Momentálně tedy zvažuju variantu č.1. jako nejmenší zlo, ale byl bych rád, kdybyste se podělili o parametry vašich heatbedů, změřili (máte-li možnost) a napsali sem jaký má odpor, jakým zdrojem napájíte, jak rychle se ohřeje na 110'C, a kde jste ho koupili. Předpokládá se, že máte na heatbedu dráty o odpovídajícím průřezu, ale můžete napsat i průřez.
Pokud nejste zdatní v elektronice, ale máte přístup k multimetru a rádi přispějete - heatbed není potřeba odpojovat a jde změřit na přívodních kabelech při vypnuté tiskárně. Od naměřené hodnoty prosím ještě odečtěte odpor měřících kabelů multimetru (jednoduše dejte k sobě měřicí hroty a už měříte
)
Moje měření:
1. MK2B 0.7 ohmu, prům. zdroj 12V/350W, 4 minuty na 110'C, koupeno na Reprapobchod
2. MK2B 1.3 ohmu, prům. zdroj 12V/240W, 10 minut na 110'C, koupeno na Ebay
oba připojeny kabelem 2x1,5mm3
...ufff