Vážení, není tu někdo, co již tisknul ozubený kola? 2 dny jsem se jebal s vytvořením modelu aby měl opravdu evolventní zuby. Na netu jsou modely kol, ale buď nemají evolventy a nebo jsou kreslený podle novejch norem, pastorky jen 3 zuby, větší kola 1/4 obvodu, zbytek jen středová kružnice. Normálně z křivek nejde zub nakreslit, jedině jako splajn definovaný rovnicema.
Modely jsou OK. Je to převod cca 2.9:1 modul 2.5, 46/16 zubů šířka 20 mm. Tisknul jsem zatím 16 zubů, ABS Esun, 0,4 mm tryska, 4 perimetry, vrstva 0,26mm, šířka kola 20 mm. Výsledek tvarově jakž takž, ale nepoužitelnej. Zuby kola jsou prostě měkký, prstem se prohnou. To by nepřeneslo naprosto žádnej výkon. Ono to 16 zubý kolo vychází už trochu podříznutý a asi je to na ABS málo v podstatě 5x nudle 0,46 mm šířka vedle sebe.
ABS je tedy asi na ozubení nepoužitelný. PLA mám obavu, že tření v kolech bude teplotní problém. Sice se to 16 zubý kolo točí jen 46 ot/min ale kdoví. Ještě mám doma Mladečský PET-G plněný uhlím, ale s tím jsem zatím vůbec nic netiskl. Ani nevím, zda by prolezlo 0,4 mm tryskou.
Kdyby ty kola nebyly na šestihraných hřídelích, tak bych je měl už dávno vyfrézovaný modulovejma frázama v děličce z Delrinu (POM). Bohužel, nikde kolem není šťouchačka, na který by se dal šestihran vyrobit.
Jirka