Co konkrétně se děje při tisku z PLA, když se nechladí heatbrake? HE od tebe jsem bohužel ještě nevyzkoušel, stále mám na cestě drivery z číny, ale nechali jsme si teď do práce vysoustružit celokov podle výkresů E3D na 3mm drát, s ABS tiskne pekelně dobře, jenom s PLA teď máme trochu problém. Teda vzorek natural PLA od 3Dfactories tiskl nádherně, tekl jako med, krásně se spojoval. Pak jsme koupili na JRC dvě špulky nějakého PLA-D stříbrný a červený (není uveden výrobce, jenom že je z ČR) a nejsme s ním schopní vytisknout cokoliv vyššího než cca 20mm.
Teda ze stříbrného se mi podařilo vytisknout 2 vlastní kroužky na držák filamentu (špulka má díru 50mm) a od té doby se nic nedaří.
Vždycky po určité době tisku přestane dávat tryska a konec. Tiskli jsme několikrát bustu Beethovena a pokaždé +/- ve stejné výšce se to zkazilo. Pak jsem ale zkusil tisk 6ks malého dílu o výšce 10 vrstev a tam to udělalo taky, takže délka tisku na to evidentně nemá vliv. Čeho jsem si ale všiml, že se tryska začne přicpávat v okamžiku, kdy se hodně použije retrakce, především když se tisknou, my říkáme "tečky" - když tryska jezdí z jednoho konce výtisku na druhý a vyplňuje jen milimetrové dirky.
Domnívám se, že opakovaná retrakce je ten hlavní problém, protože natavený materiál se potahne zpátky do chladnější heatbrake, pak se opět extruduje, zase potahne zpátky atd... a díky tomu se v tomto místě "napěchuje" a udělá špunt. Rád bych se mýlil, ale jestli je tato teorie správná, tak chlazením heatbrake by se to mohlo ještě víc zhoršit.
Když jsme byli v 3Dfactories, kde tisknou hlavně PLA (prý kvůli snadnosti tisku), tak jsem si všiml, že ty jejich tiskárny při tisku soplí a tahají vlákno i při přejezdu kde se netiskne, takže výtisky pak vypadají jako opředené pavučinou. Evidentně tisk s minimální nebo žádnou retrakcí. Zítra chci zkusit tisk bez retrakce, co to bude dělat.