Zdar - po cca dvou vytištěných kg na nové HD tiskárně od JRC (stavba v pohodě, sem tam nějaký trošku mišmaš v návodu, ale nic s čím by si průměrně intelYgentní člověk neporadil
obvzláště s majiteli stejné tiskárny na telefonu) si všechno už asi sedlo, každopádně, při vyšších rychlostech dochází, hlavně při současném pohybu v X a Y k vibracím - mám podezření že vibruje sklo na hotbedu. Nemáte někdo něco mezi sklem a hotbedem, co by tlumilo případné vibrace? Nějakou tenkou teplovodivou pásku nebo něco podobného? Nebo je to normální?
Zatím jsem zkoušel ABS, ABS-T (přijde mi MNOHEM lepší), PLA - tam se mi 0,4mm tryska prostě zacpe pokaždé, když tisknu menší vrstvu než 0,25 nebo 0,3 a i tam, když to začne dělat nějaké drobné výplně nebo malé perimetry a zpomalí se odběr materiálu, tak konečná. Prohřeje se materiál, dojde k ucpatůře a musím čistit. Už to mám tak zmáknuté, že to dávám od-do tak za tři minuty... Ale PLA se mi tím znechutilo, což mě mrzí, protože když tisknu větší kusy, tak oceňuju ten jeho menší termonapnelismus.
HIPS jsem zkoušel taky - povrch nemám tak rovnoměrný jako u ABS/ABS-T, ale zase se dá krásně brousit.
Brzy chci zkusit nějaké ty plněné materiály - "kámen", dřevo, kov... časem uhlík. Jestli někde seženu nějaké vzorky, nechci kupovat cívku za litr/dva a pak zjistit, že mi to nevoní.
Používám skoro jen Slic3r, ale na některé tvary, jako třeba profily křídla (viz níže) ten Slic3r blbnul a sekal ty vnější perimetry nesmyslně na kusy, tak tam a u podobných jsem použil Curu.
Hotbed jsem zespodu podlepil tady tou pěnovou oboustrankou jakože izolací:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__44357__Peel_N_Stick_Foam_Double_Sided_Tape_10x5inch_4mm_Thick_EU_Warehouse_.htmla ještě při zahřívání přes to zhora dávám čtverec polystyrenu který sundávám až těsně před cílovou teplotou.
Mám trysku 0,4mm, zkoušel jsem i 0,2mm, přínos minimální.
Takže zatím dobrý - nakolik je ta tiskárna seštelovaná nebo není nejsem schopný posoudit protože nemám moc porovnání, ale na moje účely je dostatečná.
To co mě více nebo méně občas sejří:
- vibrace při určitém "skladu" pohybů x a Y, často s viditelným vlivem na kvalitu vrstvy (při vyšších rychlostech ale vyjímečně i při malých)
- prozatímní nepoužitelnost PLA na tisky s malým odběrem materiálu
- jo a musím seštelovat měřítko v ose X a Y, dělá mi to cca 1mm v ose X a cca 1,5mm v ose Y (předpokládám, že se to nastavuje podobným způsobem a ve fw tiskárny jako posun filamentu).
Ale jináč pro ty moje první pokusy dobrý, myslel jsem, že to bude hlubší močál
Hlavně musím ještě seštelovat ty osy X a Y (měřítko) a asi nějak předělám ten hotbed/zrcadlo, občas mi to při větších tiscích zavadí o ty svorky na okrajích.
Některé z mých prvních výtisků s Rebelem II HD (protože když jsem sosal před koupí informace o 3D tisku, tak mě vytáčelo, že v naprosté většině případů se jen "kecá" o kdečem, ale výtisk, ať už podařený nebo nepodařený (ten už kór) neukáže skoro nikdo
tak jsem si slíbil, že si na to "pak" vzpomenu a ukážu i obrázky: