Chlapci, vy mi tu ale plevelíte vlákno
Mod: Offtopic přesunut SaphKaždopádně mne to alespoň přimělo napsat pár zkušeností po více než ročním tisku s Diamondem.
Pozitiva: tiskne barevně, není třeba filament měnit za tisku, najednou umí pracovat s 16 barvami, výstupy jsou pěkné a jinou technologií (v tomto cenovém pásmu) nedosažitelné
Negativa: je to bowdenový hotend. takže problémy, o kterých se v souvislosti s ním píše, ještě znásobte třemi. Všechny extrudery se musí naladit na plus mínus stejnou sílu podávání, což je při různých dodavatelích filamentu (zatím nikde nejsou rozumně dostupné všechny tři CMY najednou) celkem fuška. Největší potíž je ale naladění retrakcí - díky celkové délce trysky, přetlačování filamentů uvnitř a bowdenum je tu zpoždění při začátku retrakce, ale hlavně při opětovném zahájení tisku po retrakci, které je potřeba pořád odlaďovat. Nedaří se mi ani po této době tisknout modely, kde je retrakcí hodně (ala eiffelovka). Na druhou stranu modely, kde je více ploch, vycházejí pěkně.
Tisknu z PLA rychlostmi 50 až 60.
Takže - stejně jako u všeho - není to pro každého a na všechna použití.
Nyní začínám připravovat stavbu kostky, kde bych chtěl zkusit řešení bez bowdenů, které by mohlo dost problémů odstranit, tak dám na podzim/v zimě vědět.