Zdravím všechny
Asi dva roky jedu na Rebelovi a je to dobrá tiskárna, v pár věcech už mi ale přestává vyhovovat a tak jsem se rozhodl pro stavbu nové tiskárny.
Jedná se o takovou variaci na ultimaker, jejich mechanismus os XY mi přijde nejlepší, ale nelíbí se mi pohon řemenic přes pojezdové tyče. Mechanismus jsem tedy upravil, aby pojezdové tyče byly napevno.
Při návrhu tiskárny mi šlo hlavně o tyto věci:
a) přesnost os vůči sobě s minimem potřebného seřizování a s co nejnižší pravděpodobností, že se osy vůči sobě pohnout. Proto jsou komponenty usazeny na plechy, které budou vypáleny na laseru a měla by tak být zajištěná co nejlepší kolmost os.
b) větší objem tisku - podložka bude 200x300mm a výška tisku 300mm.
c) minimální rozměry - snažil jsem se, aby tiskárna byla co nejmenší i přes větší tisknutelný objem.
d) výměna hotendů - zkusil jsem navrhnout systém, kdy se jednoduše jeden hotend vymění za jiný a bude se tak moct rychle měnit průměr trysek. Kabely Hotendu by se zapojovaly do konektoru, jako na obrázku níž.
S čím potřebuji poradit
1) nejsem si jist, jaké použít motory pro osy X a Y. Na osách toho moc nejezdí, takže klasické Microcony SX17-1005 by asi stačily. Vzhledem k teoretické dobré tuhosti tiskárny bych ale chtěl zkusit co největší rychlost přejezdů, třeba i 300mm/s nebo i víc, ale to už bude dost náročné na akceleraci motorů a tak uvažuju, jestli tam nedát raději nějaké Nema 23 motory, třeba tenhle (45mm verze). Co myslíte? Máte někdo zkušenost s většími motory na tiskárnách?
2) Hotend uvažuju E3D V6. Mám ho teď na rebelovi a asi jsem spokojený. Nebo doporučíte jiný hotend, který by mohl tiskárnu posunout kvalitou tisku zase o kousek dál?