Strasne sa mi paci tato konstrukcia dual extruderov, lebo podla mna uspesne riesi dva z troch hlavnych problemov s dualnymi extrudermi (moje vikendove skusenosti)... (a to: zatrhavanie druhej trysky do vyrobku pri zlom vylevelovani, a hlavne oozing - vytekanie plastu a spinenie vyrobku, neriesi sice treti problem s okamzitym vytekanim plastu pri prepnuti trysky ale to sa da napravit napr. skirtom do vysky vyrobku), ale nechce sa mi prerabat polovicu tlaciarne a tak mi napadlo prisposobit toto riesenie tak, aby sa nemusela prerabat cela os X a to pouzitim dvoch bowdenovych extruderov umiestnenych niekde hore na rame.
Vyhody:
- odlahcenie celej osi X - zmizne aj ten jeden motor
- pri otoceni serva o 90 stupnov by sa cele riesenie v pohode zmestilo na sucasnu os X
- servo _nemusi_ vytvarat pritlak na zubaticu staci pootocit trysku do kolmej polohy a drzat ju tam
- zachovanie celej povodnej tlacovej plochy
- moznost pouzit dokonca aj viac ako dva extrudery => treba vymysliet iny sposob otacania kolisky
Nevyhody:
- bowden 1 - viem ze na fore nema bowden vela privrzencov, ale az tak tragicky by som to nevidel, lebo vsetky delty alebo dooost drahe tlaciarne typu Ultimaker bowden pouzivaju.... aj minule som sledoval jedno videjko ako manik vymenil direct extruder za bowden a ma krajsiu tlac, hm?
- bowden 2 - obmezena moznost tlacit pruzne materialy ako napr: ninjaflex (aj ten som videl na jutube tlacit bowdenom), ale ruku na srdce ako casto nieco tlacite z ninjaflexu? A pri dobrom navrhu mate extruder z bowdenoveho za direct vymeneny za 10 min...
Takze som objednal servo EMAX a dalsi bowdenovy e3dv6 z ali (10evri), pustim sa do toho a ked to budem mat hotove, dam vediet ako som dopadol... Dufam ze Baisop nebude mat problemy, ze pouzijem ako zaklad jeho stl-ka
Co vy na to?