K pískování:
Pásy z PETG , které jsem tiskl na ležato jsem pískoval pistolí z lídlu a křemičitým pískem, který byl u ní.
30 vteřin a bylo po kile materiálu a binec po celém dvorku. Stihl jsem tak jen ohladit nějaké ty "okuje".
Na pásech tištěných na stojáka ze stříbrné PLA nejsou vrstvy tak patrné.Tam pak stačí lehce opískovat, stříknout černým plničem podle postupu, co jsem postoval na straně 1 (prostě to zalít
), naznačit rez a pak obrousit lehce drapáky nebo prostě nechat ojezdit až na původní stříbrnou.
Pískování pistolí z lídlu funguje, ale ten binec a prach se je hnus. Jednopíst kompresor scheppach taky nestíhal. Takže takhle snad jen nouzově nebo radši už nikdy.
Zakoupil jsem sobě tedy ten nejlevnější pískovací box a kompresor který dává na výstupu efektivně 300l/min
Tohle už je lepší práce ale:
-je potřeba udělat na boxu malé úpravy(nic složitého)
-je to opravdu na hobby, ráfky traktoru bych v tom dělat nechtěl.
-je potřeba zvolit dobré abrazivo.
Vyzkoušel jsem toto:
křemičitý písek
+dobře brousí, neodstraňuje moc materiálu, funguje rychle, levný
-v kabině bez odsávání je prach, není vidět dovnitř, silikóza
soda
+dobře brousí jemné měkké věci, je šetrná k povrchu
-nesmí zvlhnout, nevydrží tolik recyklací (abrazivo v boxu cirkuluje),v kabině bez odsávání je prach, není vidět dovnitř
broky ocel 0,4mm
+nepráší , výkonné, "udusávají povrch" a tím ho činí houževnatějším
-moc nebrousí-spíše "oklepává", vyšší cena
ocelová drť
+nepráší, dobře brousí,výkonné a rychlé broušení, déle použitelný- hrany vydrží ostré
-po tryskání hrubší povrch, cena
Mno a ještě je varianta malé tryskací pistolky alá airbrush, ale to je tak na detaily a nebo na hooodně dlouho
Ty pásy se povedly hlavně díky nástřiku hustým základem. Chce to minimální tlak a co nejhustší plnič. A opatrně, aby toho tmelu nebylo zase moc. Hlavní ale asi je ten minimální tlak, tmel pak nemá chuť zalízat do prohlubní a kopírovat povrch. Ale je i fakt, že každá kapička nebo vlas filamentu navíc se při tomto postupu obalí a zviditelní, takže minimálně obroušení brusnou houbou a ocelovým kartáčem je nutné. Pískování je pak daleko rychlejší a efektivnější, ale zase něco stojí vybavení.