jak postupujete, kdyz jste tiskli ABS a chcete zacit tisknout PLA?
Jde mi o to, jak se vycisti tryska. Kdyz nahraju na teplotu PLA, tak se zbytek ABS v trysce nerozpusti. Kdyz nahreju teplotu na ABS, tak se nejspis zacne PLA rozpoustet uz nahore a zasekne se. Nebo ne?
Nahřát na ABS, po dosažení teploty ABS snížit na teplotu pro PLA a hned začít strunou PLA vytlačovat zbytky ABS. Většinou než se vytlačí zbytek ABS sleze teplota cca na PLA.
Ahoj. Budete mě odsuzovat, protože ještě nemám žádné zkušenosti a zatím ani tiskárnu. Ale na něco zajímavého jsem narazil. Snad to někoho namotivuje na vyzkoušení.
0
první hračka CNC frézka cau cau 350H druhá hračka 3D tiskárna REBEL 2Z
Myslím, že tohle by si zasloužilo vlastní téma, neboť ke snadnosti výměny materiálu to moc nepřispěje i když by to ten dojem dělat mohlo. Konstrukce je to ale zajímavá.
0
Upravený Kossel Clear s výměnnými hlavami (J-head a celokov s vodním chlazením)
Nejhorsi je zbytkovy studeny material v chladici... ten muze zbusobit ucpani a nepruchodnost chladice. Deje se to predevsim pri nahrani HE a vytahovani struny, kdy se struna natahne a zustane v chladici vlas.
Resim to tak, ze nahrivam cca. 20 stupnu pod tavici bod materialu. V te dobe uz jde bez problemu vytahnout a nit tak neni natolik ohrata, aby se pretrhla a zustala v chladici. Pak nahreju dle meneneho materialu na o neco vyssi teplotu a necham vytlacit cca. 1 minutu matrose (pozor, kdyz se meni PLA misto stavajici ABS, je potreba nahrivat samozrejme nad teplotu taveni ABS). Mam takovy zvyk z velkeho CubePro a nikdy nemam problem.
0
Tiskárny: Prusa i3 MK2, MK3, RebeliX X2 XL dual, 3DS CubePro Duo, Cube, ProJet 1200, BCN3D Sigma, FF Finder Používám: Simplify3D, Repetier Server
Tak nevím, možná dělám něco špatně a neberu to příliš vážně, ale mám natisknuto pár kilometrů vlákna a při výměně struny vždycky nějak natopím hotend, jak mi to padne pod ruku (cca 220°), vytáhnu starý vlákno, dám nový, něco protlačím a jdu od toho... žádná věda, žádný štráchy a nikdy žádný problém
Upřímně, zrovna u ABS a PLA se ty teplotní rozsahy v podstatě překrývají, každý materiál lze tisknout v širokém rozmezí teplot minimálně 20° a málokterá tiskárna měří přesně teplotu tavné komory (ať už kvůli špatné charakteristice termistoru, jeho nevhodném umístění, atd.). Takže žádná velká věda...
tynian píše:Tak nevím, možná dělám něco špatně a neberu to příliš vážně, ale mám natisknuto pár kilometrů vlákna a při výměně struny vždycky nějak natopím hotend, jak mi to padne pod ruku (cca 220°), vytáhnu starý vlákno, dám nový, něco protlačím a jdu od toho... žádná věda, žádný štráchy a nikdy žádný problém
Upřímně, zrovna u ABS a PLA se ty teplotní rozsahy v podstatě překrývají, každý materiál lze tisknout v širokém rozmezí teplot minimálně 20° a málokterá tiskárna měří přesně teplotu tavné komory (ať už kvůli špatné charakteristice termistoru, jeho nevhodném umístění, atd.). Takže žádná velká věda...
Asi tak nějak...
0
Mínusové body mému profilu zde udělil výhradně uživatel tom666, který se na foru již nevyskytuje. Měl zřejmě pocit, že pravda se tu psát nesmí...
potvrzuju - ja natopim na PLA teplotu (200) at tam je co tam je, vytahnu, zapichnu novy a trochu protlacim rukou. Na tech 200 leze skrz i ABS i kdyz s vetsim odporem. Pak dotopim na teplotu materialu a pres LCD necham extruder trochu vytlacit. Az se ustali barva, tak staci.
PS: mam hybrid, u celokovu muze byt vetsi riziko zaseknuti
Na celokovu žádný problém. Mezi ABS a PLA ale ani mezi PC, či silonem atd. Prostě nastavím tu vyšší teplotu, vyměním a vytlačím materiál dokud nejde jen čistě ten nový...
Jinak jsem měl docela problém u teflonového HE (ne hybrid ale celá horní část z teflonu), kde stačilo trochu víc zahřát a ten teflon degradoval a poté se v tom ucpávalo PLA... (ten teflon vyloženě časem ztvrdnul a zhnědl).
0
Naposledy upravil zemciko dne 04.07.2016 22:47, celkově upraveno 1
Já na konci tisku vysunu osu E o pár cm zpět a před začátkem tisku zase 50mm vytlačím... Pokud už by mi tam PLA či ABS zatuhlo tak stačí zahřát, však zese změkne....